YouTube Premium’da Büyük Zam! Öğrenci Paketi %95 Arttı!

Dünya'nın en popüler video izleme platformu YouTube, Türkiye üzerinde faaliyette olan premium paketlerinde çok yüksek bir zam yaptı.

youtube01

Dünya üzerinde en çok içerik tüketilen web sitelerinden biri olan YouTube; aylık abonelik ücretlerinde yüklü bir zam yaptı. YouTube Türkiye’nin yolladığı bilgilendirme mailinde, alınan bu zam kararının 21 Kasım itibarıyla faturalara yansıyacağı duyuruldu. Reklamsız video izleme ve içerik indirme imkanı sağlayan YouTube Premium’a gelen bu zam, siteyi ücretsiz kullananları ilgilendirmemekte. Ancak Premium’u düzenli olarak kullanan aboneler, minimum yüzde 76 seviyesindeki zamlarla karşı karşıya kalacak.

Enflasyon ve dövizin artışı, dijital dünyada alınan birçok hizmeti etkilemekte. Özellikle de streaming alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, yapım maliyetlerini karşılayabilmek adına üst üste zamlar yapmakta. Netflix, BluTV, Disney + gibi platformların aylık olarak belirlediği fiyatlar; tüketicileri tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmekte. Özellikle Netflix’in 1 kullanıcılı abonelik ücretinin 45.99 TL seviyesine gelmesi; abonelik sayılarında düşüşe neden olmuştu.

Dijital içerik üretiminin en yoğun yaşandığı yerlerden YouTube ise; ücretsiz servisinin devamı ve reklamlı içerikler sunması nedeniyle Premium abonelikte üst üste zamlar yapmamıştı. Ancak önümüzdeki ay itibarıyla yürürlüğe girecek yeni abonelik ücretleri; YouTube’un da tepkileri üzerine çekmesine neden olabilir. Bireysel abonelik ücretini 16.99’dan 29.99’a çıkaran YouTube; yüzde 76’lık zam oranıyla abonelerini epey zorlayacak bir karara imza attı. Google firmasına bağlı olan şirket, yakın dönemde reklam sayılarını arttırmayı tartışmaktaydı. Zam kararının, bu ihtimalin ortaya çıkmaması için alındığı öngörülüyor.

Öğrencide Yüzde 95 Zam!

YouTube’un bireysel abonelik paketinde yapılan zam dikkatleri üzerine çekerken, bir diğer fahiş zam bedelinin öğrenci paketinde olduğu ortaya çıktı. Öğrenci belgelerini ibraz eden her kişinin kayıt olabildiği bu paket ise; 9.99’dan 19.49’a yükseldi. Yüzde 95’e tekabül eden bu zam oranı, içerik tüketicisi öğrencilerin reklamlı formata dönüşüne işaret olabilir. Ancak YouTube Premium’un sınırsız müzik dinleme imkanı verdiği YouTube Music’in de bu paketin içinde yer alması, birçok kesimin de bu zamma karşı çıkamamasına yol açabilir.

Zam oranlarındaki en büyük yükseliş ise aile paketinde oldu. 25.99 TL’ye alınan aile aboneliği, yüzde 131 zamla 59.99’a yükseldi. Aile aboneliğinde, çoklu kullanım nedeniyle bu fiyatın da kabul göreceği öngörülüyor. Abonelik fiyatlarındaki ilk zammı çok yüksek oranlarla yapan YouTube; son dönemde ülkemizde de en çok kullanılan video uygulamalarının başında gelmekte. Bu sebeple de abone kayıplarının beklenenden çok daha az olacağı tahmin ediliyor.

Exit mobile version