Dünya piyasasında 90’lı yılların sonlarında yükselişe geçen oyun piyasası, 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizde de etkisini arttırdı. Genç nüfusun önemli bir kısmında bilgisayar oyunlarına yönelme ve oyunlar üzerinden bir gelecek inşa etme fikri oldukça fazla. İnternette popülerlik kazanan oyun yayıncılarının artması ve farklı sektörlerde de varlık göstermesi, Z kuşağı olarak nitelendirilen neslin oyunlarla iç içe bir dünya kurmasına yol açtı. Türkiye’nin oyun rakamlarını değerlendiren firmalar da, yükseliş trendini belgeler biçimdeki araştırmasını kamuoyuyla paylaştı.
Ülkemizde oyun içi satış yapan firmalardan Oyunfor’un yaptığı araştırmada, ülkemize dair oyun istatistikleri ortaya çıktı. Oyun tüketiminin en çok yapıldığı şehirler, son dönemlerdeki yüzde değişimleri ve oyunların hangi cihazlarda oynandığı; araştırmadaki başlıca konu başlıkları olarak ön plana çıktı. 2023 yılının 8, 9 ve 10. aylarının özelinde yapılan bu araştırma; ülkemizde en çok oynanan bilgisayar oyununun hangisi olduğu sorusunu da yanıtladı. Valorant’ın birinciliğiyle sonuçlanan bu araştırmada, spor oyunlarının geri plana düştüğü görüldü.
Oyunda Zirve İstanbul’un
Oyunfor’un yaptığı araştırma içerisinde en çok dikkat çeken hususlar arasında, oyun tüketiminin en çok hangi şehirlerde olduğu yer almaktaydı. Beklendiği üzere İstanbul’un liderliği üstlendiği bu araştırmada; Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa’nın takip ettiği görüldü. Ülkemizin 5 büyük şehri olarak değerlendirilen tüm illerin ilk 5 içerisinde yer alması, oyun tüketiminin “şehirli” olarak nitelendirilen kitlede yaygın olduğunu gösterdi.
Oyun satın alımı üzerinden değerlendirilen yaş grupları ise, beklentilerin dışında bir sonuç verdi. 18-21 yaş arası kitlenin ortalama oyun satın alımı %10 civarında kalırken, 21-30 ve 30+ yaş gruplarının ise %40’ın üzerinde kaldığı görüldü. Oyun ile alakalı içerikler üreten uzmanlar, tüketicilerin birçoğunun ebeveynlerinin de 30+ grubuna girdiğini ve bu sebeple üçüncü grubun iddialı bir oran yakaladığını belirtmekte.
Oyun satın alımı araştırmasında verilen bilgiler üzerinden yapılan değerlendirmede, erkeklerin kadınlara oranla çok daha fazla oyun satın aldığı açıklandı. Son üç ay içerisinde alım yapan kullanıcıların yüzde 67’sinin erkek olduğu belirtilirken, yüzde 33’ünün ise kadın olduğu aktarıldı. Oyunlar için kullanılan cihazlarda ise PC ve mobil cihazlar arasında kıyasıya bir rekabet olduğu görülmekte. Son üç ayın ikisinde PC’nin, birinde ise mobil oyunların önde olduğu belirlendi. Yüzde 35 seviyelerinde değişkenlik gösteren iki grup da, konsol oyuncularını yaklaşık yüzde 10 farkla geride bıraktı.
Türkiye’de en çok satın alınan oyunlar listesinin zirvesi, son 3 aylık değerlendirmelerin tamamında Valorant’a ait. Genç kuşakların yaygın bir biçimde oynadığı bu oyun, Dünya’da da önemli satış rakamlarını yakaladı. Oyun dünyasının popüler yapımlarının ülkemizde önemli bir kitle elde ettiğini gösteren listede; Counter-Strike 2, Metin 2, PUBG Mobile, Knight Online, World of Warcraft, League of Legends, Call of Duty, Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege ve Black Desert Online gibi iddialı oyunlar da yer almakta.