SpaceX, uzayda mahsur kalan NASA astronotlarını kurtarma operasyonuna başladı

Butch Wilmore ve Suni Williams, Dünya'ya döndüklerinde uzayda sekiz aydan fazla zaman geçirmiş olacaklar. Başlangıçta, görevlerinin bir hafta sürmesi öngörülmüştü.

space x habermeydan

SpaceX, uzayda mahsur kalan NASA astronotlarını kurtarma operasyonuna başladı.

SpaceX, Aralık ayından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan iki astronotu kurtarma görevine Cumartesi günü başladı. NASA’dan Nick Hague ve Rus astronot Alexander Gorbunov’u taşıyan Falcon 9 roketi, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı.

NASA, uzay istasyonu mürettebatını yaklaşık altı ayda bir değiştirdiği için, mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams için ayrılmış iki boş koltuğa sahip olan bu araç, Şubat sonuna kadar geri dönmeyecek. Yetkililer, planlanan diğer görevleri aksatmadan SpaceX ile daha erken geri dönüş sağlamanın mümkün olmadığını belirtti. Wilmore ve Williams, Dünya‘ya döndüklerinde uzayda sekiz aydan fazla zaman geçirmiş olacak. Boeing’in Haziran ayında başlattığı ilk mürettebatlı uçuşta, başlangıçta yalnızca bir hafta kalmaları planlanıyordu.

NASA, Boeing’in Starliner aracındaki itici sorunlar ve helyum sızıntısı nedeniyle astronotların dönüşünü riskli bulmuş ve böylece ikili ISS’de mahsur kalmıştı. SpaceX, Dragon kapsülünün dönüş yolculuğunda Wilmore ve Williams’a yer açmak için başlangıçta araçta yer alması planlanan iki astronotu çıkardı.

Williams, bu süreçte uzay istasyonunun komutanlığına terfi etti. Hague ve Gorbunov pazar günü ISS’ye vardıklarında, Mart ayından bu yana orada bulunan dört astronot kendi SpaceX kapsülleriyle ayrılabilecek. Hague, insanlı uzay uçuşlarında değişimin sürekliliğine vurgu yaparak, “Her zaman değişen bir şeyler vardır. Belki bu kez kamuoyuna biraz daha görünür oldu,” dedi.

Kurtarma görevine komutanlık eden Hague, altı yıl önce yaşadığı bir fırlatma acil durumunu yönettiği için bu göreve getirildi. Daha önce eksik mürettebatla fırlatma ve başka bir uzay aracında eğitim gören iki astronotla dönüşün zorluğuna dikkat çekmişti. “Önümüzde dinamik bir mücadele var,” diyerek, “Birbirimizi tanıyoruz, profesyoneliz ve bizden isteneni yerine getiriyoruz,” ifadelerini kullandı.

SpaceX, NASA’nın uzay mekiklerini emekliye ayırmasının ardından kurulan ticari mürettebat programında uzun süredir lider konumda. Elon Musk’ın kurucusu olduğu şirket, 2020’de uzay istasyonuna astronot göndermede Boeing’i geride bıraktı ve şu ana kadar NASA için 10 mürettebat uçuşu gerçekleştirdi. Boeing ise çeşitli sorunlarla mücadele etti. Wilmore ve Williams’ı uzayda bırakan Starliner, 6 Eylül’de New Mexico çölüne sorunsuz bir şekilde indi ve ardından Kennedy Uzay Merkezi’ne götürüldü.

Exit mobile version