Öğrenciler Yapay Zeka İle Ödev Yaptı, Okullar Eski Usul Sınav Kararı Aldı!

Avustralya'da ödevlerin yapımında yapay zekanın kullanıldığını tespit eden akademisyenler; sınavlarda kağıt kalem usulüne dönme kararı aldı.

chatgpt 1

Son günlerde gündemi çokça meşgul eden konulardan biri, yapay zekanın yazı konusunda geldiği seviye oldu. ChatGPT uygulamasının kullanım kapasitesinin genişliği; birçok farklı sektörde kendisini hissettirdi. Yazılım, tasarım ve daha pek çok alanda kendisine yer edinmeye başlayan yapay zeka programı ChatGPT; son dönemde okul ödevlerine de doğrudan etki etti. Her sorunun internet içerisinde bulunan cevaplarını kullanıcılara sunan uygulama; öğrencilerin ödevlerinde de çokça kullanılan bir araç halini aldı.

İngiliz basınının yaptığı araştırmayla ortaya çıkan sonuçta, Avustralya’nın birçok üniversitesinde yapay zekanın eseri olan ödevlerin yaygınlaştığı görüldü. Bu durumu tespit eden birçok akademisyen, sınavlarında yapay zekanın işlemeyeceği bir sistemi kullanma gerekliliği gördü. Öğrencilerin kendi bilgi seviyesini ortaya çıkarmamalarının adil bir ortam sunmayacağını düşünen eğitmenler; bilgisayarda yazılmış ödevler yerine, kağıt ve kalemle yapılan yazılı sınavlar düzenlemeye başladı.

Avustralya’da makale bazlı sınav notu vermeme kararı alan akademisyenler; bu süreçte hiçbir yazıcı çıktısının da sınavlarda yer alamayacağı bir sistem benimsedi. “Eski usul” olarak yorumlanan sınav sistemine dönen üniversiteler; öğrencilerin dönem içerisinde aldığı eğitimi, yazılı sınavlarla sınamaya başladı. Yapay zeka uygulamalarının dünya üzerindeki birçok soruya yanıt verecek seviyeye gelmesi; teknoloji odaklı eğitim biçiminin bir süreliğine terk edilmesine yol açtı. Avustralya ve daha pek çok ülkede; yapay zekanın okul sistemiyle entegre ilerleyebileceği çözümler araştırılmaya başlandı.

New York’taki Okullarda ChatGPT Kullanımı Yasaklandı!

Üniversitelerde çok daha rahat bir biçimde tespit edilen yapay zekaya yaptırılan ödev sorunu; lise seviyesinde de kendisini göstermeye başladı. ABD’nin New York şehrindeki devlet okulları; lise ve üniversite seviyesinde gelinen bu noktayı aşmak adına, ilk tedbirlerini okul içerisindeki cihazlarda almaya başladı. Yatılı okuyan öğrencilerin ve okul içerisinde kullanımda olan bilgisayarlarda ChatGPT uygulamasının kullanımı yasaklandı. Bu sayede, öğrencilerin sınav döneminde kendilerinin hazırlayacağı ödevlerle değerlendirilebilmesi amaçlanıyor.

ABD ve Avustralya’da yaşanan yapay zeka problemi; İngiltere’nin başkenti Londra’da da ortaya çıkmaya başladı. Bir akademisyenin sınav sorusunu ChatGPT uygulamasına sorması üzerine ortaya çıkan sonuç; akademisyenin sınav sistemini değiştirme kararı almasına yol açtı. Çoğu öğrenciden çok daha kapsamlı ve zengin bir makale sunan yapay zeka; Londra’daki akademisyenin yapacağı ölçme ve değerlendirme modelini tümden değiştirdi. İngiltere’de de kağıt ve kalemle yapılan sınavların artması bekleniyor.

İnternetin tüm imkanlarını aynı anda sentezleyebilen ChatGPT uygulamasının, eğitim sistemine entegre olacağı yöntemler şimdiden araştırılmaya başlandı. Ancak bu süre zarfında akademisyenlerin ve öğretmenlerin, “yazılı” yapma fikrinin çok daha baskın olacağı öngörülüyor.

Exit mobile version