Netflix, Türkiye’ye Olan İlgiyi Arttırdı!

Netflix'in yaptırdığı bir araştırmada, Türkiye'yi ziyaret etme isteğinin Netflix yapımlarıyla birlikte arttığı görüldü.

netflix 1 1

Netflix‘in geçtiğimiz günlerde sonuçlarını paylaştığı “Kültürel Yakınlık Araştırması”; ülkemize dair önemli bir bilginin ortaya çıkmasına yol açtı. Türkiye’de 30’un üzerinde yerli yapıma imza atan Netflix; bu yapımların 190 ülkede yayınlanmasına önayak oluyor. Netflix yapımlarının ülkelerdeki karşılığını ölçmek amacıyla yapılan Kültürel Yakınlık Araştırması; ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili’den 13 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlarda; Türk yapımlarının birçok farklı halkta karşılık bulduğu ve bu durumun ülkemize olumlu yansıdığı görüldü.

Netflix üyelerinin, üye olmayanlardan çok daha fazla Türk yapımı tükettiğini gösteren araştırma; firmanın ülkemizde yaptığı projelerin başarıya ulaştığını da ispatlar nitelikte. Türkiye’yle alakalı sorular arasında turist olarak gelme isteği ve Türkçe öğrenme isteği gibi soruların da bulunduğu Kültürel Yakınlık Araştırması; bu konuda da ülkemiz lehine cevaplar içermekte. Netflix’te Türk dizilerini izleyen kişilerin Türkiye’ye gelme isteğinin; izlemeyenlere oranla 2,6 kat daha fazla olduğu görüldü. Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin turistik ziyaret konusunda ön plana çıktığı bu araştırmada; Türkiye de ziyaret edilmek istenen ülkeler arasında yer aldı.

Son 4 yıl içerisinde Türkiye’de birçok projeyi hayata geçiren Netflix; ülkemizin ana dili Türkçe’nin öğrenilmesi isteğini de önemli ölçüde artırdı. Türkçe öğrenme isteği sorusunu da yanıtlayan katılımcılar; Netflix projelerini izleyerek bu isteği daha da canlandırdı. Netflix’ten Türk yapımı izleyerek bu isteğe ulaşanların, izlemeyenlere oranla 4,6 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Türk kültürüne duyulan ilginin de, Netflix izleyen katılımcılarda yüzde 29 daha fazla olduğu sonucu da araştırma sonuçları içerisinde yer aldı. Türk mutfağı, Türk tarihi ve Türk edebiyatı da; Netflix sayesinde ilgi odağı olan diğer unsurlar olarak öne çıkıyor.

Netflix’teki Türk Yapımları En Üst Sıralarda!

Türk yapımlarını Netflix’ten takip edenler, Türkiye’yle ortak proje üretme konusunda da ön planda. Netflix’teki Türk yapımlarını izleyenlerin, izlemeyenlere göre yüzde 27 daha fazla Türkiye’de iş girişimi düşünebileceği belirlendi. Türkiye’den ürün satın alma isteğinin de yüzde 17 daha fazla olduğu rakamlara yansıdı. Araştırma içerisinde, Türkiye’de sinema sektöründe aktif olan insanların da bu durumdan olumlu etkilendiğine dair bilgiler var. Türk yönetmenler, Türk oyuncular ve diğer Türk filmlerinin de; Netflix izleyicisi tarafından 5 kat daha fazla ilgi gördüğü açıklandı.

Netflix Türkiye’den çıkan yapımların başarısının da; Türkiye algısının olumlu yönde işlediğine dair bir ispat olduğu öngörülüyor. Bu yıl içerisinde Netflix’te yayınlanan Zeytin Ağacı’nın 45; Yakamoz S-245 dizisinin ise 35 ülkede ilk 10 sırada konumlandığı görüldü. Film üretimlerinde ise; Sen Yaşamana Bak ve Aşk Taktikleri isimli yapımların birçok ülkede ilk 10 sıraya girme başarısı gösterdiği belirtildi. ü

2023 yılında da Netflix’in Türkiye yatırımlarının artarak devam edeceği biliniyor. Ülkemizdeki birçok önemli yapımcı, oyuncu ve yönetmenle ortak işlere imza atan Netflix; önümüzdeki yılda ise Çağan Irmak, Cem Yılmaz, Serenay Sarıkaya, Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat gibi isimleri projelerinde tüm Dünya’ya sunacak.

Exit mobile version