Voyager 2, yıldızlararası uzayın derinliklerine doğru heyecan verici bir yolculuk yapıyor.
Ancak yaklaşık bir hafta önce, uçuş kontrolörleri yanlışlıkla uzay aracının antenini Dünya’ya doğru değil, uzaklaşacak şekilde hareket ettiren bir komut gönderdi.
Maalesef, bu yanlış hareket sonucunda Voyager 2 iletişimini kaybetti.
Anten sadece yüzde 2 oranında kaydırılmış olmasına rağmen, bu, Dünya ile iletişimi kesmeye yetecek kadar büyük bir etki yarattı.
NASA, olasılığı zayıf olsa da Canberra’daki dev çanak anten aracılığıyla, 19 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 2’den gelen herhangi bir sinyali yakalamaya çalışıyor. Ancak bu kadar uzak bir mesafeden gelen sinyallerin Dünya’ya ulaşması 18 saatten fazla sürebiliyor.
Voyager 2, 1977’de Florida’dan fırlatıldı ve dış güneş sisteminin yanı sıra Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü incelemek üzere gönderildi. Yıldızlararası uzaya 2018’de girdi ve Uranüs ve Jüpiter’de yeni ay keşifleri yaparak önemli bilgiler sağladı.
Nasa’nın Voyager görevlerini yöneten Jet Propulsion Laboratuvarı, önümüzdeki hafta Canberra anteni aracılığıyla doğru komutları göndermeyi planlıyor, böylece Voyager 2’nin iletişimi tekrar kurulabilir. Aksi takdirde, otomatik bir uzay aracı sıfırlaması için Ekim ayına kadar beklemek gerekecek.
Hala Dünya ile temas halinde olan Voyager 1, şu anda yaklaşık 24 milyar km uzaklıkta ve bu da onu insanlığın en uzak uzay aracı olarak yapıyor.