Meta’dan Rekor Tazminat: 725 Milyon Dolar!

Facebook'un üst şirketi Meta; Cambridge Analytica'yla alakalı bir veri skandalı nedeniyle 725 milyon dolarlık tazminata mahkum oldu.

meta 1

2018’den bu yana Facebook‘la ilişkilendirilen bir dava; yakın dönemde firmanın üst şirketi olan Meta’ya da sirayet etti. İngiliz siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica’nın verilere erişmesine izin verdiği ve bu sayede seçim manipülasyonuna alan açtığı iddia edilen Facebook; Donald Trump’ın seçilememesi sonrasında hedefteki firmalardan biri oldu. 2016 kampanyasının Facebook üzerinden başarıyla yürütülmesinin firma odaklı bir manipülasyon olduğuna kanaat getiren ABD yargısı; firmayı uzun bir süredir tazminat davasıyla yargılamaktaydı.

Bu günlerde faaliyette olmayan Cambridge Analytica firmasıyla veri erişimi sağladığı öngörülen Facebook; İngiliz firması üzerinde yapılan araştırmalarla birlikte bu iddiada suçlu bulunmaktaydı. Hedeflenen seçmen kitlesini MyDigitalLife isimli bir uygulamadan yayınlanan anketle toplayan firma; sonraki süreçte ise manipülasyon akışını rahatlıkla sağlamıştı. Facebook’un bu durumun önüne geçmemesi ve manipülasyon aracı olarak kullanılması ise; ABD yargısının elindeki savların güçlü bir şekilde sunulabilmesinin önünü açtı.

Cambridge Analytica’nın yaptıklarında hiçbir şekilde payının olmadığını savunan Facebook; uzun bir süre boyunca davadan beraatini istedi. Ancak uygulama içerisindeki manipülasyona açık yapı ve geçmişte de birçok veri sağlama suçunun bulunması; Facebook ve üst şirketi Meta’nın tazminata mahkum edilmesinin önünü açtı. Dava süreci boyunca üç farklı kuruma tazminat ödemesi kararlaştırılan ve bu yükümlülüğü yerine getiren Facebook; devlete ödemesi gereken tazminat miktarında da nihai rakamı belirleme aşamasına geldi.

Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) 5 milyar dolar, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 100 milyon dolar ve İngiltere Bilgi Komiseri Ofisi’ne 500 bin pound ödemeye mahkum edilen Facebook; yargı nezdinde ise 725 milyon dolarlık bir tazminat ödemeye mahkum edilecek. Cambridge Analytica’nın veri sızdırması iddiasıyla başlayan davada sivil başvuruların da artması; Facebook ve Meta’nın bu cezaları ödemesinin önünü açtı. Ancak davanın bu sürecinde dahi Meta grubunun bu konuyu reddettiği biliniyor.

Meta Hatayı Kabul Etmiyor!

San Francisco’da açılan davada anlaşma zemini bulmak durumunda kalan Meta; davanın şartları gereğince resmi olarak da hatasını kabul etmedi. Ayrıca son dönemlerde bu konuda daha dikkatli bir tavır sergilediklerini söyleyen Meta’nın temsilcileri; bu gibi durumların bir daha yaşanamayacağını ifade etti. Anlaşmayı toplumun ve hissedarların yararı adına kabul ettiklerini vurgulayan Meta’nın avukatları; ilerleyen dönemlerde bu gibi sıkıntıların yaşanması halinde, doğrudan firma içerisinden bir açıklama geleceğini de taahhüt etti.

Geçmişte bu davayla alakalı Facebook’un ve Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in de ifadesine başvurulmuştu. AB ve ABD yargılarında aynı konuyla alakalı ifade veren Zuckerberg; yargı mecralarınca “kaçamak” ifadelerde bulunmakla itham edilmişti. Zuckerberg’le birlikte firmanın eski ve yeni COO’larının da ifadelerini almak isteyen yargı kurumları; yeniden aynı sürecin yaşanmaması isteği üzerine anlaşma talebini önerdi. 725 milyon dolarlık tazminatın, 2 Mart 2023’te kesinleşmesi ve imzaların atılması bekleniyor.

Exit mobile version