Ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram, birçok ülkede tartışmalara konu olmasıyla da biliniyor. Rusya orijinli firmanın Rusya üzerinde yasaklanması, birçok terör faaliyetinde kullanılmış olması gibi konularla sıklıkla gündeme gelen uygulama; teknoloji uzmanları tarafından WhatsApp’ın ardından en çok kullanılan mesajlaşma aplikasyonu olarak değerlendiriliyor. Rusya ve Çin gibi önemli pazarlarda bulunmamasına rağmen iddiasını uzun yıllardır sürdüren Telegram, yakın gelecekte ise Avrupa ülkeleri tarafından gelebilecek yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
İspanya Ulusal Mahkemesi Hakimi Santiago Pedraz’ın değerlendirdiği mahkeme dosyası, Telegram’ın içerik politikasıyla alakalı birçok dev firmanın şikayetini içermekteydi. İspanya’nın en büyük televizyon ve dijital platform yayıncıları Mediaset, Atresmedia ve Movistar Plus’ın ortaklaşa açtığı davada yargılanan Telegram; bu firmaların içeriklerinin izinsiz bir biçimde yayılması sebebiyle suçlanmaktaydı. Üç büyük firmanın öne sürdüğü içerik sorunlarını haklı bulan Santiago Pedraz, Telegram’ın ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Telegram’a yönelik İspanya Ulusal Mahkemesi’nden çıkan karar, hem televizyon şirketlerine hem de telekomünikasyon firmalarına tebliğ edildi. İspanya’da faaliyet gösteren Vodafone, Orange, Digi, Movistar, MasMovil ve diğer tüm telekomünikasyon oluşumları; bu kararla birlikte Telegram uygulamasının kullanımını askıya almak durumunda kaldı. Hem telekomünikasyon hem de dijital içerik üretimi alanında faal olan Movistar’ın öncülüğünde başlayan Telegram soruşturması, ünlü uygulamanın ülkedeki tüm aksiyonlarının durmasıyla sonuçlanmaya çok yakın.
Hakim Santiago Pedraz’ın basına verdiği demeçte, soruşturmanın devam ettiği ve Telegram’a dair askıya alma kararının şu an itibarıyla bir ihtiyati tedbir kararı olduğunu belirtti. Bu kararın ilk etapta son derece gerekli, uygun ve orantılı olduğunu ifade eden Pedraz; dava sürecinde Telegram’la anlaşmaya gitme gibi bir durumun söz konusu olmayacağını da aktardı. Dijital platformların ve televizyon oluşumlarının açtığı davada yargı karşısına çıkan Telegram, bu firmalarla işbirliği yoluna gitmemekle ve belirli teknik verilerin raporlamasına olanak sağlamamakla suçlanıyor.
İspanya Ulusal Mahkemesi’nin aldığı bu kararla birlikte, ülkedeki pek çok kişi veya kurumdan farklı reaksiyonlar geldi. Sosyal medyada Telegram’a yasak gelmesi yoğun bir şekilde eleştirilirken, Tüketiciler Derneği de Ulusal Mahkeme’den çıkan kararın uygunsuz olduğunu ve bir an önce geri çekilmesi gerektiğini açıkladı. Milyonlarca kişi ve kuruluşa içerik yayan firmaların bu kararla zarar göreceğini belirten Tüketiciler Derneği, ihtiyati tedbirin çok orantısız bir yöntemle getirildiğini vurguladı.
İspanya meclisindeki sol partilerden Podemos ise, özgürlükleri tehdit eden ve sansürcü bir yaklaşımla bu kararın alındığını açıkladı. Telegram sürecinin takipçisi olacaklarını belirten Podemos lideri İone Belarra, konunun mecliste de tartışılacağını duyurdu.
2013’ten beri faaliyette olan Telegram, Rus kökenli Pavel ve Nikolai Dukov kardeşler tarafından kuruldu. “Özgür internet” anlayışıyla hareket ettiklerini birçok kez belirten Dukov kardeşler, uygulamalarını 2018 yılından bu yana ülkeleri Rusya’da yürürlüğe alamamaktalar.