İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde uydunun fırlatma sürecini başarılı bir şekilde koordine ederken, aynı anda Türkiye’deki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün yer takip istasyonunda programlama yapıldı.
Önceden hava koşulları nedeniyle üç kez ertelenen İMECE uydusu fırlatma operasyonu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla Türkiye’de gerçekleştirildi.
Bakan Akar ve Mandal’ın konuşmalarının ardından geri sayım başlatıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, 09.48’de Türkiye saatiyle Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE, görüntüleme kabiliyetine sahip bir uydu. Son fırlatmada, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmalarıyla işbirliği yapılarak üretilen KILIÇSAT ve PLAN-S firmasının ürettiği CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde gönderildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene video mesajıyla katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın hemen ardından gerçekleşen törene telefonla bağlanarak, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE uydusundan ilk sinyalin alındığını bildirdi.
Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İMECE’nin yörüngesine yerleştiğini belirterek, ilk sinyallerin alındığını duyurdu.
Bakan Varank, “Milli Teknoloji Hamlesi” etiketiyle yaptığı paylaşımda takipçilerine “Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya. Sizce ilk görüntü nereden olsun?” sorusunu yöneltti.
İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak ve tasarım ömrü boyunca (5 yıl) hedef teşhis, tespit, doğal afetler, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Bu uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Aynı roketle gönderilecek olan diğer uydu isimleri şöyle: TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmaları işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydu CONNECTA T2.1 küp uydu.
İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından kazanılan tecrübelerle donatılmış milli imkanlarla geliştirilmiş bir yer gözlem uydusudur. Türkiye’de ilk kez üretilen elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edilmiştir ve metre altı çözünürlüğe sahiptir. Bu teknolojik olarak kritik kamera sayesinde, Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanabilecektir.
İMECE’de, elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri de TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. İMECE Projesi kapsamında, uçuş bilgisayarı yazılımları, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları ve yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. İMECE uydusu için TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM sabit güneş paneli de sağlamıştır.
ABD’de gerçekleştirilen son hazırlıkların ardından İMECE, 8 Nisan 2023 tarihinde TSİ 03:00’da, Falcon 9 roketiyle Kaliforniya sahillerinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Uydu, yaklaşık 11 dakikalık bir yolculuktan sonra 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlandı.
Bu başarıyla birlikte Türkiye’nin, kendi milli imkanlarıyla geliştirdiği uyduyu yörüngeye başarıyla yerleştirdiği tarihi bir an yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fırlatma sonrası yaptığı açıklamada, İMECE uydusunun Türkiye’nin uzay yolculuğunda attığı önemli bir adım olduğunu belirterek, emeği geçen herkesi tebrik etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından açıklamasında, Türkiye’nin artık kendi milli imkanlarıyla yüksek teknolojili ürünler geliştirebilen bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
İMECE’nin künyesi
Ağırlık: Yaklaşık 700 kilogram
Boyut:Yaklaşık 2 metre x 3,1 metre
Çekim kabiliyeti:1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 megabayt/saniye brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyeti.
Yerlilik:Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldız izler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 metre çapında antene sahip yer istasyonu.
X bant ve S Bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenli haberleşme.