G7 ülkeleri, yapay zekâ için ortak bildiri paylaştı

Son dönemde popülaritesi hızla artan yapay zeka destekli uygulamalar için Avrupa, belirli kurallar ve düzenlemeler getirerek denetim altına almayı planlıyor.

yapay zeka habermeydan

Avrupa, son zamanlarda giderek popülerleşen ChatGPT gibi yapay zeka destekli uygulamalar için belirli kurallar ve düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Diğer yandan, G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen bir toplantıda yapay zeka teknolojilerinin önemine vurgu yaptı. Toplantıya Japonya, Hindistan, Endonezya ve Ukrayna gibi ülkelerin hükümet temsilcileri de katıldı.

Avrupa, yapay zeka destekli uygulamalar için kurallar getirme konusunda aceleci davranırken, Japonya’da düzenlenen iki günlük toplantının ardından G7 ülkeleri ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, bu tür düzenlemelerin yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için “açık ve elverişli bir ortamı koruması” ve demokratik değerlere dayanması gerektiği vurgulandı.

G7 bakanları, “güvenilir yapay zekânın, politika araçlarının G7 üyeleri arasında farklılık gösterebileceğini” kabul etti. Bu anlaşma, büyük ülkelerin yapay zekâyı yönetme şekilleri arasındaki gizlilik endişeleri ve güvenlik riskleri arasında bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Bildirgede, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının popülaritesi vurgulanırken, ülkeler arasında güvenli ve dirençli bir dijital altyapının sağlanması için çalışmaların derinleştirildiği belirtildi. Ayrıca, dijital altyapının iklim krizi, salgın ve diğer kırılganlıkların yoğun olduğu dönemlerde kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi.

Bakanlık açıklamasında, “Yönetişim, telif hakkı da dahil olmak üzere fikri mülkiyet haklarının nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçler tarafından bilgi manipülasyonu da dahil olmak üzere dezenformasyonun nasıl ele alınacağı gibi konuları içerebilecek üretken yapay zekâ üzerine gelecekteki G7 tartışmalarını bir araya getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bir G7 üyesi olan İtalya da, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçtiğimiz ay ChatGPT’yi ülkede yasaklamıştı. İta

Exit mobile version