Evrenin şimdiye kadarki en büyük haritası ortaya çıktı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), evrenin şimdiye kadar oluşturulan en büyük 3 boyutlu haritasının ilk bölümünü yayımladı. Öklid teleskobu tarafından elde edilen bu görüntü, 14 milyon galaksiyi içeriyor. Harita, karanlık madde ve karanlık enerji hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor.

oklid teleskobu habermeydan

Evrenin şimdiye kadarki en büyük haritası ortaya çıktı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), evrenin bugüne kadarki en büyük 3 boyutlu haritasının ilk parçasını paylaştı. Bu harita, Öklid uzay teleskobu tarafından çekilmiş ve 14 milyon galaksiyi kapsıyor.

Öklid Uzay Teleskobu Nedir?
1 Temmuz 2023’te fırlatılan Öklid, evrenin en büyük sırlarından olan karanlık madde ve karanlık enerjiye ışık tutmak amacıyla tasarlandı. Geniş açılı görüntüleme yeteneğine sahip olan bu teleskop, bilim insanlarının bu iki gizemli bileşen hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacak.

Teleskobun yayımladığı yeni görüntü, 208 gigapiksel boyutunda bir mozaik oluşturuyor ve gökyüzünün yalnızca %1’ini kapsıyor.

10 Milyar Yıllık Galaksileri Görüntüleme
ESA’ya göre, Öklid teleskobu yüzlerce benzer görüntü yakalayarak sonunda tüm gece gökyüzünün üçte birini kataloglayacak ve 10 milyar yıl yaşına kadar olan bir milyardan fazla galaksiyi görüntüleyecek. Öklid projesi bilim insanı Valeria Pettorino, “Bu çarpıcı görüntü, altı yıl içinde gökyüzünün üçte birinden fazlasını ortaya çıkaracak bir haritanın ilk parçası. Şu an haritanın yalnızca %1’i elimizde, ancak bu bile bilim insanlarına evreni daha iyi tanımada yeni yollar sunacak kaynaklarla dolu.” dedi.

Karanlık Madde ve Karanlık Enerji
Yayımlanan görüntü, Mart ve Nisan 2024 arasında toplanan 260 gözlemden oluşuyor. İçinde 100 milyon ışık kaynağı bulunan bu harita, Öklid’in oluşturduğu kozmik yapbozun yalnızca küçük bir kısmı. Araştırmacılar, karanlık madde ve karanlık enerjinin evrenin yaklaşık %95’ini oluşturduğunu düşünüyor, ancak bu bileşenler ışıkla etkileşime girmediği için doğrudan gözlemlenemiyor. Bilim insanları, karanlık maddeyi galaksiler üzerindeki yerçekimsel etkileri aracılığıyla, karanlık enerjiyi ise evrenin hızla genişlemesini gözlemleyerek inceliyor.

Şu ana kadar Öklid’in görevinin %12’si tamamlanmış durumda. Mart 2025’te yeni sürümler ve Öklid’in derin alanlarına dair bir önizleme paylaşılması planlanıyor. İlk kozmoloji verilerinin ise 2026’da yayımlanması bekleniyor.

Exit mobile version