Dünya’nın En Değerli Markası Amazon Oldu, Apple’ı Geride Bıraktı!

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance; Dünya'nın en değerli markasının Amazon olduğunu açıkladı.

marka 01

Markaların finans ölçeğindeki değerini tespit eden Brand Finance; “Dünya’nın En Değerli 500 Markası” listesini kamuoyuyla paylaştı. Uzun yıllardır teknoloji temelli şirketlerin üst sıraları paylaştığı listede; geçtiğimiz yıllardakine göre önemli bir değişiklik yaşandı. Bir önceki yıl 350 milyar dolarla ikinci sırada yer alan Amazon; bu yılki değerinin 299,3 milyar dolara gerilemesine rağmen zirveyi ele geçirdi. 2022 Ocak’ta zirvenin sahibi olan Apple ise; Amazon’dan çok daha büyük bir değer erimesi yaşaması sebebiyle ikinci sıraya geriledi.

Global 500-2023 araştırmasının yayımlayan Brand Finance; ilk iki sırada yaşanan değişimi ön plana çıkardı. 2022 yılı içerisinde yaşanan Ukrayna – Rusya savaşı odaklı krizin de marka değerlerinde etkili olduğunu vurgulayan kuruluş; geçtiğimiz yıllardaki yükselişin, bu yıl yerini gerilemeye bıraktığını da araştırma notlarında aktardı. 2021 ve 2022’de yayımlanan raporlarda ilk sırada yer alan Apple; bu yıl ise ikinci sırada konumlandı. Önceki yıllarda artış ivmesinde değerlendirilen kuruluş; bu yılki rakamlarda ise net bir biçimde eksiye geçti. Aynı şekilde düşüş trendinden yaralanan Amazon ise, Apple’dan yalnızca 1.8 milyar dolar önde kalmayı başardı ve zirvenin yeni sahibi oldu.

Amazon ve Apple’ın hemen ardından gelen firma ise; bir başka teknoloji devi olan Google. Teknolojinin hayattaki her yönüne seslenmesiyle bilinen kuruluş; tıpkı rakibi Apple gibi, Çin pazarındaki küçülmenin ve savaşın etkisiyle küçülen firmalardan oldu. İlk 3 sırayı büyük farklarla elinde tutan teknoloji firmaları; uzun yıllar daha kendilerinin bu listelerde olacağını kanıtlamakta. Listenin ilk 10 sırasının geri kalanını kapsayan diğer firmaların da, ağırlıklı olarak teknoloji alanında faaliyet gösterdiği görülmekte.

Brand Finance Türkiye Direktörü: Teknoloji En Değerli Endüstri

Brand Finance’in yaptığı araştırma sonrasında, kuruluşun Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner’in de açıklamaları kamuoyunda yer edindi. 1,2 trilyon dolarla teknoloji markalarının en büyük pazar payını kapsadığını söyleyen İlgüner; günümüzün en değerli endüstrisinin teknoloji olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. 1 trilyon dolarlık pazar payıyla perakende sektörünün ikinci sırada olduğunu ifade eden İlgüner; bankacılık sektörünün de değer arttırmayı sürdürdüğünü ve ilk 500 içerisine 72 markayla girdiğini açıkladı.

Araştırma içerisinde yer alan 500 markadan hiçbirinin Türkiye çıkışlı olmaması da, bu listedeki ülkemiz adına en üzücü gelişme oldu. 201 ABD, 71 Çin, 32 Japon, 31 Fransız, 25 İngiliz ve 24 Alman firması; listeyi oluşturan unsurlar olarak öne çıkmakta. Güvenilirlik puanı en yüksek firmalar ise; 93’er puanla Alphabet grubu bünyesindeki Google ve YouTube oldu.

Amazon, Apple ve Google’ın ilk üç sırayı paylaştığı listede; teknoloji devi Microsoft 4., ABD’li perakende zinciri Walmart 5., Güney Kore’nin teknoloji devi Samsung 6., Çinli banka ICBC 7., ABD’li telekomünikasyon şirketi Verizon 8., Elon Musk’ın otomobil firması Tesla 9. ve Çinli sosyal medya platformu TikTok ise 10. sırayı elde etti.

Listenin ilk 20 sırasındaki geri kalan firmalar ise şu şekilde sıralandı:

11. sırada Deutsche Telekom, 12. sırada China Construction Bank, 13. sırada Home Depot, 14. sırada Facebook, 15. sırada Stade Grid, 16. sırada Mercedes-Benz, 17. sırada Agricultural Bank, 18. sırada Starbucks, 19. sırada Toyota ve 20. sırada WeChat konumlandı.

Exit mobile version