Dünya’nın dönüşü yavaşlıyor: Günler uzuyor

ABD, İsviçre ve Kanada'dan araştırmacılar, iklim değişikliğinin Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatarak günleri uzattığını tespit etti.

dunya donus hizi habermeydan

Dünya’nın dönüşü yavaşlıyor.

Dünyanın dönüş hızının yavaşlaması ve günlerin uzaması, iklim değişikliğinin neden olduğu bir dizi etkiden biri olarak kabul ediliyor. ABD, İsviçre ve Kanada’dan araştırmacılar, bu durumu Grönland ve Antarktika’daki buz tabakalarının erimesi sonucu ekvator çevresinde daha fazla su kütlesinin birikmesiyle ilişkilendiriyorlar. Bu durum, Dünya’nın şeklini daha “basık veya şişman” hâle getirerek dönüş hızını yavaşlatıyor.

Yapılan araştırmalar, 1900-2000 yılları arasında Dünya’nın dönüş hızının yüzyıl başına 0,3 ile 1 milisaniye arasında yavaşladığını gösteriyor. Ancak 2000 yılından sonra buzulların erimesinin hızlanmasıyla bu yavaşlamanın 1,3 milisaniyeye kadar çıktığı belirlendi. Eğer sera gazı emisyonları azaltılmazsa, bu yavaşlamanın 2100 yılına kadar 2,6 milisaniyeye çıkabileceği ve bu durumun gün uzunluğunu önemli ölçüde etkileyebileceği öngörülüyor.

Bu tür değişiklikler, milisaniyeler ölçeğinde olsa da, internet trafiği, finansal işlemler ve GPS sistemleri gibi hassas zamanlamaya dayanan sistemlerde aksamalara neden olabilir. Bu nedenle, iklim değişikliği ve Dünya’nın dönüş hızındaki bu türden değişimlerin teknolojik ve toplumsal süreçlere etkileri yakından izlenmekte ve araştırılmaktadır.

 

 

Exit mobile version