Araştırmacılar, Samanyolu galaksisine oldukça benzer özellikler taşıyan uzak bir disk galaksisi keşfettiler. Bu keşif, galaksilerin nasıl oluştuğunu anlama biçimimizi değiştirebilir. Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden astronomların liderlik ettiği çalışmaya göre, “REBELS-25” adı verilen bu galaksi, yaşına göre mevcut bilimsel verilere göre çok daha düzenli bir yapıya sahip.
REBELS-25, Samanyolu’ndan daha genç olmasına rağmen, galaksimizin dönme özelliklerini ve yapısını paylaşıyor; diğer erken galaksilerin düzensiz ve kaotik görünmesinin aksine, oldukça düzenli bir görüntü sergiliyor. Leicester Üniversitesi’nden astrofizik profesörü Andrew Blain, CNN’e yaptığı açıklamada, bu durumun her galaksinin böyle bir aşamadan geçip geçmediği sorusunu gündeme getirdiğini belirtti. Londra Imperial College’den astrofizik öğrencisi Dave Clements ise REBELS-25 gibi bir galaksiyi bulmanın “biraz sürpriz” olduğunu ifade etti.
Leiden Üniversitesi’nden Jacqueline Hodge, galaksi oluşumu anlayışımıza göre erken galaksilerin çoğunun küçük ve dağınık görünmesini beklediğimizi söyledi. Araştırmacılar, erken galaksilerin yavaş bir şekilde birleşip daha düzgün yapılar geliştirdiğini ve Samanyolu’nun düzgün yapılar geliştirmesinin milyarlarca yıl sürdüğünü vurguladılar. REBELS-25’ten Dünya’ya ulaşan ışık, evrenin oluşumundan sadece 700 milyon yıl sonra yayıldı; bu, galaksinin bu kadar düzenli hale gelmesi için oldukça kısa bir süre.
Araştırmanın diğer yazarlarından Lucie Rowland, Samanyolu’na bu kadar benzerlik gösteren ve güçlü bir şekilde döngüsel bir yapıya sahip bir galaksinin görülmesinin, erken evrendeki galaksilerin bugünkü düzenli galaksilere dönüşme hızları hakkında anlayışımızı sorgulattığını belirtti. Ekip ayrıca, sarmal kollar gibi daha gelişmiş yapılar hakkında ipuçları buldu ve bunların varlığını doğrulamak için daha fazla gözlem yapmayı planlıyor. Rowland, “Daha gelişmiş yapıların ek kanıtlarını bulmak, oldukça heyecan verici bir keşif olacak, çünkü bu, şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksi olacak,” dedi.