Avrupa Birliği’nin (AB) bir süredir devam eden teknoloji sektöründeki yaptırımları, 2024 yılının ilk çeyreğinde de sürüyor. Teknoloji alanında üretim yapan ve milyarlarca dolar kar açıklayan firmaların büyük bir kısmı, en büyük pazar alanlarından biri olması sebebiyle AB’nin istedikleri tüm değişiklikleri kabul etti. Bu düzenlemeler arasında otomotiv alanındaki elektrikli araç dönüşümü, tüm elektronik cihazların tek bir şarj girişine entegre olması, internet erişiminin kıta boyunca güçlendirilmesi ve AB ülkelerinin tamamında geçerli dijital kimlik uygulamaları gibi önemli gelişmeler bulunuyor.
AB Komisyonu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada ise, teknoloji piyasasının en önemli oyuncularından Apple’ın yüklü bir para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı. Komisyonun duyurduğu bu cezanın, AB yasalarının izin vermeyeceği bir şekilde tekelleşme girişiminin tespit edilmesi sebebiyle verildiği belirtilmişti. AB Komisyonu’nun duyurusunda Apple’ın uygulama marketi App Store’un; bir başka Apple girişimi olan Apple Music’i öne çıkardığı ve sektör içerisindeki diğer müzik dağıtıcı uygulamaları geri planda tuttuğu, bu girişimin eldeki gücü kötüye kullanma olarak yorumlandığı ifade edildi.
Apple’ın kendi uygulaması Apple Music haricindeki diğer tüm geliştiriciler için kısıtlayıcı önlemler aldığını açıkça duyuran AB Komisyonu; AB’nin yasalarına aykırı olan bu ticari hamlenin 1.8 milyar euro para cezasına çarptırıldığını kamuoyuyla paylaştı. Avrupa’daki iOS kullanıcılarının yalnızca App Store üzerinden uygulama indirebildiklerini hatırlatan açıklamada, bu sebeple pazarın sahibi olan Apple’ın diğer uygulamalara da mutlaka alan açması gerektiğini vurguladı. Ayrıca App Store’un diğer müzik dağıtıcılarının uygulamada yer almaması için de birçok zorlayıcı kriteri de şart koştuğuna, bu durumun da tüketicinin farklı seçeneklere ulaşmasına engel olduğuna açıklamasında yer verdi.
Apple’ın müzik alanında tekel konumuna gelmesine engel olmak için bu cezanın verildiğini aktaran AB Komisyonu; 1.8 milyar euronun Apple’ın gelirlerinden rahatlıkla karşılanabileceğini, cezanın caydırıcı ve adil olduğunu da üye ülke temsilcileriyle paylaştı. Apple’ın kendi satın alma uygulamasını kullanmasına birçok yönden kısıtlama getiren Avrupa Birliği, uygulama içerisindeki yüzde 30’luk kesintinin de düşürülmesini talep etmişti. Apple’ın uygulama içi ödeme kesintisi ve dağıtımdaki problemlerini birçok kez gündeme getiren Spotify ise, 2019 yılından bu yana pek çok kez Apple hakkında anti tröst davası açmıştı.
İsveç kuruluşu olan Spotify ve ABD menşeili Apple, müzik alanında uzun bir süredir rekabet halinde. AB içerisinde dahi iOS’lardaki payını beklenen ölçüde yükseltemeyen Spotify, uygulama üzerindeki kısıtlamaları birçok kez yargıya taşımıştı. Diğer müzik dağıtıcılarının da devreye girmesiyle birlikte, Apple hakkındaki tröst oluşturma iddialarının AB Komisyonu’na dek uzandığı görüldü. Şirketlerin rekabet kurallarına karşı gelip gelmediğini AB sınırları içerisinde tespit eden kurum olan AB Komisyonu ise, ABD’de de birçok firmanın karşı karşıya kaldığı cezaların bir benzerini Apple’a kesti.
Belirlenen bu cezayla birlikte, Apple’ın Spotify ve diğer uygulamaların tanıtımını çok daha fazla yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.