Kuzey Grönland’da bulunan Buz Devri’nden kalma tortuda iki milyon sene öncesine kadar uzanan DNA parçaları bulundu. Keşif, en son teknoloji kullanılarak gerçekleştirildi. Bu yeni keşif, daha önce bulunan bir milyon senelik DNA’nın da üzerine çıktı.
Araştırma ekibinin kazmayı ve elemeyi gerçekleştirdiği kil ve kuvarsta gizlenmiş toplamda 41’den fazla örnek bulundu. Araştırmacılar, daha fazla bilgi elde edebilmek için dünyanın en eski DNA’sını kullanabileceklerini ümit ediyorlar. Keşfe katılan profesörler, bu sayede ilk defa bu kadar geriye bakılabileceğini ifade ediyor.
DNA son derece süratli bir şekilde bozulabilir, fakat doğru şartlar altında bulunursa, araştırmacıların onu ortaya çıkarmasına ve gezegenin geçmişi hakkında daha fazla şey öğrenmesine yetecek kadar uzun yaşayabilir.
Keşfin bulunduğu makalede, ekibin DNA örneklerini eski koruma araçlarından çıkarmaya çalışırken karşılaşmak zorunda kaldığı engeller de anlatılıyor. Araştırmacılar, hayvanlar, bitkiler ve tek hücreli organizmalar arasındaki etkileşimlerin nasıl gerçekleştiği de dahil olmak üzere, dünyanın en eski DNA’sının geçmişle alakalı daha fazla bilgi verebileceğini belirtiyorlar.