Türkiye ve İtalya, EURO 2032’ye Ortak Başvuru Yapıyor!

TFF'nin yaptığı resmi açıklamada, Türkiye ve İtalya'nın ortak başvuru yapacağı duyuruldu.

tur ita

Bir süre önce İtalyan basınında ortaya çıkan iddialarda, Türkiye ve İtalya’nın EURO 2032’ye ortak ev sahipliği adaylığı için başvuracağı iddia edilmişti. Ülkemizde de birçok futbol otoritesi tarafından değerlendirilen bu iddialar; bugünkü açıklamalara kadar hiçbir resmi mecradan doğrulanmamıştı. TFF’nin (Türkiye Futbol Federasyonu) bugün yaptığı resmi açıklama, adaylık sürecinin nasıl işleyeceğini doğrulamış oldu. Geçmişte birçok farklı turnuvada ev sahipliği için başvuran ülkemiz, EURO 2032 projesinde ise ilk defa ortak adaylık sürecine geçiş yaptı.

Geçmişte Avrupa Şampiyonası ve Olimpiyat Oyunları için pek çok kez ev sahipliği yarışına dahil olan Türkiye; bu yarışların tamamında kaybeden tarafta yer almıştı. Son olarak EURO 2024 için Almanya ile yarışa giren ülkemiz; bu yarışı 12-4 kaybetmiş ve ev sahipliği fırsatını kaçırmıştı. EURO 2028 için yarışan iki ülkeden biri olan Türkiye; birçok farklı adaylık projesi içerisinde finale kalan iki ülke arasında. İngiltere’yle rakip olunan bu süreç ise henüz sonuçlanmadı. Ancak EURO 2032 ev sahipliği projesiyle birlikte, 2028 projesinde aday sayısının 1’e indirilmesi bekleniyor.

İngiltere ile Türkiye arasındaki EURO 2028 mücadelesinin sonuçlanacağı tarih, 8 Eylül 2023 olarak açıklanmıştı. EURO 2032’yi de aynı tarihte açıklamayı planlayan UEFA; her iki şampiyona için de hazırlık sürecinin başlatılmasını talep edecek. EURO 2032’de İtalya ile birlikte adaylık sürecine dahil olacağını açıklayan Türkiye’nin; bir sonraki turnuva için proje hazırlaması sebebiyle EURO 2028’in ev sahibi olarak İngiltere’nin tescil edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. EURO 2032 hakkındaki tek proje olarak görülen İtalya ve Türkiye ev sahipliği ise; EURO 2028 ile aynı tarihte resmiyete kavuşabilir.

EURO 2032 için başvuru yapacağını geçmişte de duyuran iki ülke, İtalya ve Türkiye idi. Her iki projenin de bir araya gelmesi ile birlikte, ortak ev sahipliğinin deklare edilmesi ihtimali oldukça yüksek görülüyor. TFF’nin yaptığı resmi açıklamada da, ortak ev sahipliği projelerinin başarılarından ve her iki ülkeye de kazandıracaklarından bahsedilmekte.

TFF’nin kamuoyuyla paylaştığı açıklama şu şekilde;

“Yakın gelecekte Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada’nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2026 FIFA Dünya Kupası için yapılan çalışmalar, bu büyüklükteki turnuvaların ortak düzenlenmesi halinde daha fazla futbolsever ile etkileşim sağlandığını, turnuvaların verimli ve sürdürülebilir tamamlandığını göstermiştir. UEFA’nın, TFF ve İtalya Futbol Federasyonunun bugün müştereken yaptıkları adaylık başvurularını kabul etmesi durumunda, kalan adaylık süreci ortak yürütülecek olup, istenilen bilgi ve dokumanlar güncellenerek UEFA’ya sunulacaktır. Ev sahipliği yapacak şehirler ve stadyumlar iki federasyonun daha önce UEFA’ya bildirdiği stadyumlar arasından belirlenecek, turnuva iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacaktır. Ev sahibi şehir ve stadyumların seçilmesi konusundaki nihai karar gelecekte yapılacak değerlendirmelerin ardından verilecektir.”

TFF’den yapılan açıklamanın ardından, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin konu hakkındaki değerlendirmeleri de resmi sitede yayınlandı. Türk ve Avrupa futbolunu ileriye götürecek bir projeye imza atıldığını söyleyen Büyükekşi; ortaklığın verimli geçeceğine inandığını belirtti.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin EURO 2032 hakkındaki yorumları ise şöyle;

“Bugün hem Türk hem de Avrupa futbolu adına önemli bir karar vermiş bulunuyoruz. İtalya Futbol Federasyonu ile yapacağımız ortaklık, Avrupa futbolu içinde yer alan dostluk ve iş birliği değerlerini yansıtıyor. Bu ortak hareketin, benzer kültür ve köklü bir tarihin parçası olan iki Akdeniz ülkesi arasında var olan iş birliğini kuvvetlendireceğine ve futbolumuzun yarınları için önemli köprü kuracağına inanıyorum.”

Exit mobile version