Fas Milli Takımı, Afrika Kupası’na Katılamıyor!

Fas Milli Takımı, Cezayir'le yaşanan diplomatik sorunlar nedeniyle Afrika Kupası'nda yer almayacak.

fas 1

Dünya Kupası‘nda birçok takımın performansı hayal kırıklığı yaratırken, bazı takımlar ise beklentilerin üzerine çıktı ve adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı. Başarılı takımlar arasında en çok takdir edilenlerden biri ise Fas olmuştu. Tarihlerinde ilk defa Dünya Kupası yarı finali gören Kuzey Afrika ekibi; Afrika kıtası adına bu başarıyı elde eden ilk takım unvanına erişti. Yarı final tecrübesi sonrasında ülkelerinde takdirle karşılanan Fas Milli Takımı; bir sonraki turnuvada ise, ülkenin yaşadığı problemler nedeniyle katılım sağlayamamakta.

Fas’ın komşu ülkesi Cezayir’de yapılacağı açıklanan Afrika Uluslar Kupası; Aralık ayında Dünya Kupası’nda tarih yazan ekibin kupada yer alamamasına yol açtı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kopuk olması nedeniyle başlayan sorunlar silsilesi; uçuş izni alınamamasına kadar süregeldi. Fas Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Cezayir’in Konstantin şehri için uçuş izni istendiği ve bu iznin alınamadığına yer verildi. Milli Takım’ın ülkede bulunmasına izin verilmemesini sebep gösteren Faslı yetkililer; Afrika Uluslar Kupası’na katılmayacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz aylarda oynanan Dünya Kupası sonrasında beklentilerini yükselten Fas halkı; federasyondan gelen bu haberin ardından adeta yıkıldı. Kupanın favorilerinden biri olarak görülen Kuzey Afrika ekibi; diplomatik sebeplerle alınan bu kararla birlikte, oyuncular nezdinde de büyük bir çöküş yaşadı. Tarihinin en büyük başarısını aldıktan sonra ortaya çıkan krizi aşamayan Fas Milli Takımı; komşu ülke Cezayir’in diplomatik engeline takılmış oldu. Konstantin kentine iniş izni verilmemesiyle birlikte, grup maçlarının tamamını kaçıracağı netleşen Fas; uzun bir sürenin ardından turnuvadan çekilen ilk takım oldu.

Fas ile Cezayir Arasındaki Sorunlar Neler?

Kuzey Afrika’da yıllardır önemli bir rekabet içerisinde olan Fas ile Cezayir; son yıllarda diplomatik boyutlarda da problem yaşıyor. Her iki ülkenin de birbiriyle diplomatik ilişki kurmama kararı alması; Afrika Uluslar Kupası’nın kaderini de şekillendirdi. Futbolda da önemli bir rekabet içerisinde olan Fas ile Cezayir; yaşanan bu durumun ardından kupada da karşılaşamayacak. 22 Eylül 2021 tarihinden bu yana diplomatik bağlantıları kopan iki ülke; birçok kez benzer ticari ve diplomatik istekler nedeniyle de karşı karşıya gelmişti.

10 Ocak’tan bu yana Cezayirli yetkililerden uçuş izni bekleyen Fas Futbol Federasyonu; karşı taraftan gelen diplomatik temas kurmama kararı sonrasında hayal kırıklığı yaşadı. Her iki ülkenin de çözüm yolunu bulmakta zorlanmasıyla birlikte; turnuvanın katılımcı sayısı 17’ye düştü. 14 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında oynanacak turnuva; yarınki Cezayir – Libya maçıyla birlikte başlayacak.

Exit mobile version