EURO 2032 İçin Türkiye – İtalya Planı!

EURO 2032'nin ev sahipliği için yapılan çalışmalarda, UEFA'nın gündemine Türkiye - İtalya partnerliği de girdi.

ataturk olimpiyat

Önümüzdeki yıl yapılacak EURO 2024 öncesinde, EURO 2032’nin ev sahiplerini belirleme çalışmaları başladı. EURO 2024 ve EURO 2028 için ev sahipliği teklifi sunan ülkeler arasından bir seçim yapma kararı alan UEFA yönetimi, uzun bir aranın ardından yeniden çift ev sahibi modeline dönmeyi planlıyor. EURO 2020’deki çoklu ev sahibi modelinden memnun kalmayan UEFA, EURO 2024’e bu durumu yansıtmamış ve turnuvanın Almanya’da yapılmasına karar vermişti.

Çift Ev Sahibi İçin Türkiye – İtalya İddiası

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, çift ev sahibi olarak düşünülen ilk iki ülkenin Türkiye ve İtalya olduğu iddia edildi. EURO 2028’in de adaylarından biri olan Türkiye için planlamayı 2032’ye yönelik yapmayı hedefleyen UEFA yönetimi; 5 yıl sonra yapılacak turnuva için İngiltere’yi ev sahibi olarak atamayı hedefliyor. Ancak Türkiye’de stadyumların hazır olması ve uzun süredir birçok turnuvada adaylık süreci yürütmesi, ülkemizin de ev sahipliği radarına girmesini ve bu konuda iddialı ülkelerden biri olmasını sağladı.

Türkiye’nin tek ev sahibi olarak konumlandırılmayacağı bir projeyle kamuoyunun karşısına çıkmayı düşünen UEFA yönetimi; EURO 2032 için İtalya’nın da ev sahibi olacağı bir formüle sıcak bakıyor. 2032 için adaylık başvurusunda bulunan İtalya’nın, stadyum inşaatlarının henüz tamamlanmaması sebebiyle 2028’e başvurmadığı biliniyor. Ancak 2032’de projelerin tamamlanacak olması ve turizm açısından vaat ettiği imkanlar, İtalya’nın da ev sahipliği konusundaki iddiasını arttırdı. Avrupa’daki futbol taraftarlarının da ulaşım açısından sorun yaşamayacağı öngörülerek düşünülen bu projede, iki ülke arasındaki mesafenin epey kısa olması da değerlendirilen detaylar arasında.

İstanbul – Roma arasındaki mesafenin uçakla 3 saat civarında olması, iki ülkenin birlikte ev sahipliği yapabilme imkanını olumlu gösteren başlıca detay oldu. Ayrıca iki ülkenin de Akdeniz’e kıyısının olması ve yaz aylarında turizm kapasitesinin yüksekliği, turnuvanın düzenlenme hedefi için çok daha popüler seçenekler olmalarını sağlıyor. Buna rağmen iki ülkenin 2012 ev sahipleri Ukrayna ve Polonya kadar birbirine yakın olmaması, bazı UEFA yetkililerinin olumsuz görüş belirtmesine yol açtı. Ancak EURO 2020’deki olumsuzluklardan daha azının yaşanabileceğinin düşünülmesi, olumsuz görüşlerin azınlıkta kalmasını beraberinde getirdi.

EURO 2008 ve EURO 2012’de çift ev sahibi modelini tercih eden UEFA, yaklaşık 20 yıllık bir aranın ardından bu modeli yeniden uygulamaya koyabilir. EURO 2020’de yapılan çoklu ev sahipliği sisteminden çok daha fonksiyonel bir plan olarak görülen bu sistem; Avrupa’nın birden fazla ülkesinin tanıtım imkanı yakalamasını da beraberinde getiriyor. EURO 2032 için öngörülen Türkiye – İtalya sistemi ise, yaz turizmi kapasitesi sayesinde çok daha makul bir plan olarak UEFA yetkililerinin hedefleri arasına girmiş durumda.

İtalyan basınındaki bir diğer iddia ise, final maçının Roma’da oynanacağı yönünde oldu. Yarı final eşleşmelerinin İstanbul’da oynanması fikriyle desteklenen bu proje, Avrupa’nın en önemli merkezlerinden biri olması sebebiyle UEFA delegelerinin olumlu baktığı senaryolardan biri oldu.

Exit mobile version