Dünya futbolunun efsane ismi Pele 82 yaşında hayatını kaybetti!

Dünya futbolunun efsane isimlerinden Brezilyalı yıldız Pele 82 yaşında hayatını kaybetti. Kanser tedavisi gören efsane futbolcu Pele, geçtiğimiz günlerde kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

Pele Habermeydan

Uzun süredir kanser tedavisi gören ve durumu ağırlaşan Brezilyalı efsane futbolcu Pele 82 yaşında hayatını kaybetti. Bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi gören Brezilyalı efsane futbolcu Pele’nin sağlık durumunun kötüye gittiği duyurulmuştu. Pele’nin Sao Paulo şehrinde tedavi gördüğü hastaneden yapılan açıklamada, 82 yaşındaki futbolcunun böbrek ve kalp rahatsızlıklarının kötüye gittiği ve bakıma ihtiyaç olduğu bildirilmişti. Pele, bağırsak kanseri nedeniyle aldığı kemoterapide beklenen ilerlemeyi sağlayamadı. Uzun süredir kemoterapi gören 82 yaşındaki Pele’nin vücudundaki kanserin bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Düzenli tedavi gören ve geçen ay kemoterapi uygulaması için yeniden hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Bu ayın başlarında ise Pele’nin kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı. 

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan Pele’nin kızı ise bu yıl Noel’i evde geçiremeyeceklerini kaydederek doktorlarla yaptıkları değerlendirmenin ardından hastanede kalmanın daha iyi olacağına karar verdiklerini ifade etmişti.

Brezilyalı efsane, durumunun kötü olduğunu fark ettiği andan itibaren hastaneye gelen sevenleri ile vedalaşmıştı.

PELE KİMDİR?

23 Ekim 1940 tarihinde dünyaya gelen Edson Arantes do Nascimento veya bilinen adıyla Pele, forvet pozisyonunda oynamış Brezilyalı eski bir futbolcudur. 1956’dan emekli olduğu 1977’e kadar, hazırlık maçları da dahil olmak üzere oynadığı 1363 maçta attığı 1279 gol Guinness Dünya Rekorları’nda yer almaktadır. Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Pele; Franz Beckenbauer, Alfredo Di Stefano ve Karl-Heinz Rummenigge gibi futbolcuların yanı sıra FIFA tarafından da “en iyisi” olarak nitelendirilmiştir. 2000’de Diego Maradona ile birlikte FIFA Yüzyılın Oyuncusu ödülünü kazanmıştır.

Pele on beş yaşındayken Santos, on altı yaşındayken Brezilya milli futbol takımı için oynamaya başladı. On yedi yaşındayken 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Brezilya 1962 Dünya Kupası’nda da şampiyon oldu ancak Pele grup aşamasında sakatlandığı için turnuvanın geri kalanında oynayamadı. 1970 Dünya Kupası’nda dört gol yedi asistle oynayarak üçüncü şampiyonluğun merkezinde yer aldı. On dört yıllık milli takım kariyerinde üç Dünya Kupası (1958, 1962, 1970) kazandı ve tarihte bunu başarabilen tek futbolcu oldu. 2022 itibarıyla, 92 maçta attığı 77 golle Brezilya’nın en golcü futbolcusudur.

Exit mobile version