2034 Dünya Kupası’nın Suudi Arabistan’da Düzenleneceği Kesinleşti!

FIFA Başkanı Gianni Infantino, 2034 Dünya Kupası'nın Suudi Arabistan'da düzenleneceğine dair bilgileri doğruladı.

arabistan 1

FIFA ve UEFA’da turnuvaların ev sahiplikleri şekillendirilmeye devam ediyor. EURO 2032’yi İtalya ve Türkiye’nin alması, ülkemizde futbol endüstrisine dair büyük bir sevinç yaşanmasını sağlamıştı. EURO 2028’in adaylığından çekilerek ortak olan İtalya ve Türkiye, İngiltere’nin düzenleyeceği 2028’deki turnuvanın hemen ardından çalışmalarını hızlandıracak. EURO’nun ilerideki 3 turnuvasında da ev sahibi belirlenmişken, Dünya Kupası’nda da aynı sürecin kısa bir sürede tamamlanacağı ortaya çıktı.

2026 Dünya Kupası’nı ABD, Meksika ve Kanada’ya tesis eden FIFA; 2030 Dünya Kupası’nı ise geçtiğimiz günlerde İspanya, Portekiz ve Fas ortaklığına devretmişti. Dünya Kupası’nın 100. yılı sebebiyle Güney Amerika’da da 3 maçın oynanacağı 2030’daki kupa, Dünya Kupası tarihinde 3 kıtaya yayılmış tek turnuva olarak tarihe geçecek. 2034’te yapılacak Dünya Kupası için ise, yakın döneme dek iki aday bulunmaktaydı. Ancak Avustralya’nın çekilme kararı aldığını açıklamasıyla birlikte, aday sayısı 1’e indi ve kupanın bir sonraki adresi Suudi Arabistan oldu.

Avustralya Futbol Federasyonu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla çekildiğini belirtmesi, tüm gözlerin FIFA ve Suudi Arabistan’a dönmesine neden olmuştu. Tüm faktörleri göze alarak bu kararı aldığını söyleyen Avustralya Futbol Federasyonu, 2038’deki kupa için ise açık kapı bırakmıştı. Turnuvanın ev sahipliği için yapılacak resmi başvurulardan hemen önce bu kararı duyuran Avustralya futbolunun yöneticileri, yarışta yalnızca 1 aday olmasını sağladı. Resmi başvuruların bugün içerisinde başlayacağı ve Suudi Arabistan’ın da başvurusunu tamamlayacağı öngörülüyor.

FIFA Başkanı Infantino, Suudi Arabistan İddiasını Doğruladı!

İtalyan basınının aldığı bilgilere göre, Suudi Arabistan’ın tek aday konumuna gelmesi sonrasında FIFA Başkanı Gianni Infantino da ev sahibi ülkenin netleştiğini kabul etti. Yapılan haberde Infantino’nun basına verdiği demeçten birtakım sözler de paylaşıldı. Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinin olumlu bir gelişme olarak Dünya’da etkisini hissettireceğini söyleyen Başkan Infantino; “Dünyada futbol kadar birleştirici bir spor yok. Dünya Kupası, bu mesajı yaymak için harika bir sahne. Farklı kültürler bir arada yer alabilir.” sözleriyle 2034’ün ev sahibinin belirlendiğini onayladı.

EURO 2032’nin İtalya’yla birlikte ülkemizde yapılacağının açıklandığı dönemde, Türkiye Futbol Federasyonu’nun da Suudi Arabistan projesine destek vereceği açıklanmıştı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin birinci ağızdan doğruladığı bu iddia; kamuoyu nezdinde, ülkemiz ile Suudi Arabistan arasındaki maddi ilişkilerin armasıyla bağlantılı bir gelişme olarak yorumlanmıştı.

Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana futbola büyük yatırımlar yapan Suudi Arabistan, 11 yıl sonra Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacak. Bu projeyi ilerleyen dönemlerde yıldız oyuncularla da ön plana çıkarmayı hedefleyen Suudiler, yakın dönemde 2026 AFC Kadınlar Asya Kupası’na da aday olmuştu. 2034 sürecinde rakibi olması beklenen ve kısa bir süre önce çekilen Avustralya, bu turnuvada ise ev sahipliğine adaylığını açıkladı.

Exit mobile version