2022 FIFA Dünya Kupası Şampiyonu Arjantin!

2022 FIFA Dünya Kupası'nda normal süresi 2-2, uzatma bölümü 3-3 tamamlanan final maçında Fransa'ya penaltılarda 4-2 üstünlük kuran Arjantin, şampiyon oldu.

Arjantin Fransa4 Habermeydan

Katar’ın Lusail Stadı’nda oynanan Polonyalı hakem Szymon Marciniak’ın yönettiği 2022 FIFA Dünya Kupası finalinde Arjantin ile Fransa karşı karşıya geldi. Arjantin, karşılaşmaya etkili ve hızlı başladı. Maçın 21. dakikasında sol taraftan ceza sahasına giren Di Maria, Dembele ile girdiği mücadelede yerde kaldı. Hakem tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Penaltıyı kullanmak üzere 23.dakikada topun başına geçen Messi, kaleci Lloris ve topu ayrı köşelere gönderdi:1-0

Arjantin, oyuna tutuk ve kötü başlayan Fransa karşısında 36. dakikada Di Maria’nın gölü ile farkı 2’ye çıkardı. Messi’nin ara pası ile buluşan Alvarez, sağ kanattan atağa kalkan Mc Allister’in önüne pası uzattı. Mc Allister ceza sahasına girdi arka direkte bulunan Di Maria’ya yerden pasını gönderdi. Di Maria topun gelişine vuruşunda top ağlarla buluştu:2-0

Arjantin, ilk yarıyı 2-0 üstün tamamladı.

İkinci yarıyada hızlı ve etkili başlayan Arjantin, 59. dakikada Fransa savunmasının arkasına atılan pasa hareketlenen Alvarez ceza sahasına girerek sol çaprazdan sert vurdu. Kaleci Lloris topu iki hamlede kontrol etti.

Maçın 71. dakikasına kadar sahada hiçbir varlık gösteremeyen Fransa, bu dakikada sağ kanattan Mbappe ile ceza sahasına yaklaştı vurduğu sert şut üstten auta gitti.

Karşılaşmanın son 10 dakikasında Fransa müthiş bir geri dönüşe imza attı.

Dakikalar 80’i gösterirken Arjantin ceza sahasına sol taraftan giren Kolo Muani, Otamendi ile girdiği mücadelede yerde kaldı. Hakem penaltı noktasını gösterdi.Topun başına Mbappe geçti. Mbappe’nin kullandığı atışda top kaleci Martinez’in ellerine çarparak filelere gitti:2-1

Hemen 1 dakika sonra 81. dakikada Fransa’nın beraberlik gölü geldi. Messi’den topu kapan Coman, Mbappe’ye pas attı. Arjantin ceza sahası önünde Thuram ile verkaça giren Mbappe çok şık bir vuruşla topu ikinci kez ağlara gönderdi:2-2

Kalan dakikalarda iki takım da yakaladığı pozisyonları değerlendiremedi ve karşılaşmanın normal süresi 2-2 beraberlikle tamamlandı.

İlk uzatma bölümünde beraberlik bozulmadı. İkinci uzatma bölümünün 109. dakikasında Arjantin paslarla ceza sahasına girdi, sağ çaprazda topla buluşan L. martinez çok sert vurdu kaleci Lloris’den dönen topu Messi tamamladı ve Arjantin’i tekrar öne geçirdi:3-2

Ancak Fransa mücadeleyi bırakmadı ve 118. dakikada ceza sahası önünden Mbappe’nin şutunda top ceza sahası içinde Montiel’in eline çarptı hakem bir kez daha penaltı noktasını gösterdi. Penaltıyı kullanan Mbappe top ile kaleciyi ayrı köşelere gönderdi:3-3

Uzatmanın sonlarında Kolo Muani, kaleci Martinez ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda şutunu çekti kaleci Martinez topu ayakları ile çeldi. Pozisyonun devamında Arjantin’de Lautaro Martinez musait bir kafa vuruşunda topu auta attı.

Uzatma bölümünde de eşitlik bozulmadı ve penaltı atışlarına gidildi. Penaltılarda Fransa’ya karşı 4-2 üstünlük kuran Arjantin, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda şampiyonluğa ulaştı.

Arjantin, Dünya Kupası’nda üçüncü kez şampiyonluk ipini göğüsledi.

Arjantin, 6 kez final oynadığı Dünya Kupası’nı 3. kez (1978, 1986, 2022) kazanmayı başardı. Arjantin 1930, 1990 ve 2014’te ise ikincilikle yetindi.

Arjantin Teknik Direktörü Lionel Scaloni, Dünya Kupası’nı ve Copa America’yı kazanan 3. isim oldu.

Karşılaşmada takımının birinci ve üçüncü golüne imza atan 35 yaşındaki yıldız, Dünya Kupası tarihinde grup aşamasında, son 16 turunda, çeyrek finalde, yarı finalde ve finalde fileleri havalandıran ilk oyuncu unvanını elde etti.

Son 5 Dünya Kupası’nın 4’ünde maçlar uzatmaya giderken, 3 finalin kazananını penaltı atışları belirledi.

Fransa’nın yıldızı Kylian Mbappe, Dünya Kupası finallerinde hat-trick yapan ikinci oyuncu oldu. Fransa, Dünya Kupası tarihinde ikinci kez finalde mağlup oldu.

Exit mobile version