Yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu yaşamını yitirdi

"Hatırla Sevgili," "Çemberimde Gül Oya" ve "Bu Kalp Seni Unutur Mu" gibi dizilere imza atan ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti.

tomris giritoglu habermeydan

Yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu yaşamını yitirdi.

67 yaşındaki Tomris Giritlioğlu, bir süredir kanser tedavisi görmekteydi. Giritlioğlu, “Hatırla Sevgili,” “Çemberimde Gül Oya” ve “Bu Kalp Seni Unutur Mu” gibi başarılı dizilere imza atmış bir yönetmen, senarist ve yapımcıydı.

Sinema Yazarları Derneği, Giritlioğlu’nun kaybıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yönetmenliğini yaptığı ’80. Adım,’ ‘Salkım Hanımın Taneleri’ ve ‘Güz Sancısı’ filmleriyle yakın tarihimizden önemli hikayeler anlatan, yapımcısı olduğu dizilerle birçok ünlü oyuncunun kariyerine yön veren Tomris Giritlioğlu’nu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Başımız sağ olsun,” ifadelerini kullandı.

Tomris Giritlioğlu Kimdir?

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya geldi. Hataylı bir aileden gelen Giritlioğlu’nun babası Ali Arcak, o dönemde Kadınhanı’nda hakimlik yapıyordu. Annesi Sakine Arcak (Günaydın) idi. Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçti.

İlkokul 3. sınıftan sonra eğitimine TED Ankara Koleji’nde devam etti ve yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında sinema yönetmeni olma kararı aldı ve mezuniyetinin ardından TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı.

1977’de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi ve bu evlilikten oğlu Ilgaz 1980 yılında dünyaya geldi. TRT’de, Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti. “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” adlı iki belgesel film çekti.

1988’de TRT’nin Drama Bölümü’ne geçerek 1989’da ilk filmi “Kantodan Tangoya”yı çekti. İlk uzun metrajlı filmi “Suyun Öte Yanı” ise 1991’de tamamlandı ve bu film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ile En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı.

1994 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Yaz Yağmuru” adlı öyküsünü sinemaya uyarladı. 1995’te Mehmet Eroğlu’nun “Yarım Kalan Yürüyüş” romanından uyarladığı “80. Adım” filmi, 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü ve 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini aldı.

1999 yılında “Salkım Hanımın Taneleri” adlı filmiyle büyük bir çıkış yaptı ve bu film Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü kazandı. 2002’de TRT’den emekli olan Giritlioğlu, 2008’de “Salkım Hanım’ın Taneleri”nin devamı niteliğindeki “Güz Sancısı” filmini tamamladı. Emekliliğinin ardından özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı ve bazı dizilerde yapımcı, bazılarında ise proje tasarımcısı olarak görev aldı.

Exit mobile version