Özkan Uğur Kimdir? Son Durumu Nasıl?

MFÖ grubu ve oynadığı filmlerle tüm Türkiye'nin tanıdığı Özkan Uğur, son günlerde bir kez daha kanser tedavisi sürecine girdi.

ozkan ugur 1

MFÖ grubunun üyelerinden Özkan Uğur, son günlerde yeniden yaşadığı rahatsızlığı ile gündeme geldi. Geçtiğimiz yıllarda iki kez lenf kanseri nedeniyle tedavi gören ünlü müzisyen; birkaç gündür yeniden aynı hastalık nedeniyle tedavi altında. Durumunun stabil olduğunu belirten aile üyeleri; kısa bir süre içerisinde Özkan Uğur’un yoğun bakımdan çıkacağını ifade etti. 70’li yıllardan itibaren müzik alanındaki üretimleriyle bilinen Uğur; 90’lı yıllardan itibaren peşi sıra oynadığı filmler ve dizilerle de toplumun sevdiği figürlerden biri olmuştu.

Özkan Uğur kimdir? Son durumu nasıl? Erşan Kuneri’nin yeni sezonunda oynayacak mı? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Özkan Uğur’un Hayatı

17 Ekim 1953 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Raif Özkan Uğur; çocukluk yıllarından itibaren müzikle ilgilenen bir isim. İlkokulda öğrenmeye başladığı mandolinle müziği deneyimleyen Uğur; Fenerbahçe Lisesi’nde okuduğu yıllarda ise Atomikler isimli bir müzik grubu kurar ve dönemin popüler şarkılarını seslendirir. Profesyonel anlamdaki ilk müzik denemesini 17 yaşında yapan Özkan Uğur; dönemin bilinen gruplarından Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’na dahil oldu. Bir yıl sonrasında ise Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile tanıştı. Alanson ve Güner’in Barış Manço ile kurdukları Kaygısızlar grubunun bas gitaristliğini yaptı.

Kaygısızlar’ın dağılmasından bir yıl sonra Kurtalan Ekspres’in kurucu kadrosunda yer alan Özkan Uğur; Barış Manço’nun askere gidişine dek bu grupta yer aldı. Bu dönemde Ter isimli grubun kuran Uğur; grubuyla birlikte Erkin Koray’ın ekibine dahil oldu ve Hor Görme Garibi / Züleyha isimli 45’liği yayınladı. Barış Manço’nun askerden dönüşüyle birlikte yeniden Kurtalan Ekspres’te bas gitar çalan ünlü müzisyen; aynı dönemde Mazhar Alanson ve Fuat Güner ikilisinin çıkardığı albümde de bas gitar çaldı. Ersen ve Dadaşlar, Selda Bağcan, Edip Akbayram gibi dönemin birçok ünlü müzisyeniyle beraber çalışan Uğur; 80’li yıllarda ise yola MFÖ ile devam etti.

MFÖ Dönemi

1980 yılında Ferhan Şensoy’un Şahları Da Vururlar ve Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı isimli oyunlarında Fuat Güner ile birlikte şarkıları seslendiren Özkan Uğur; her iki oyunda da bazı dönemlerde oyunculuk deneyimi de elde etti. 1983’e dek Fuat Güner ile birlikte tiyatro müzikleri yapmayı sürdüren Uğur; bir yıl sonrasında ise günümüze dek uzanan MFÖ sürecine başladı. İlk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile tüm Türkiye’de popüler olan grup; yaptıkları her albümde dönemin müziğine büyük etkiler bırakmıştır.

Son albümlerinin 2017 yılında yayınlayan MFÖ; yakın döneme kadar sürekli olarak verdikleri konserlerle anılmaktaydı. 80’li yıllarda iki kez Eurovision’a katılma başarısını da gösteren grup; günümüzde Türkçe pop ve rock müziğe en çok etki bırakan oluşumlar arasında gösteriliyor. Toplamda 11 stüdyo albümü ile dinleyicileriyle buluşan grup; her albümde yaptıkları farklı müzik türü denemeleriyle de biliniyor. Grubun bas gitaristi ve vokalistlerinden biri olan Özkan Uğur ise; hem enstrüman hem de vokal performansıyla takdir toplamayı başarmıştır.

Oyunculuk Kariyeri

80’li yıllarda Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda müzisyenlik yaparken oyunculuk tecrübesini de beraberinde edinen Özkan Uğur; 90’lı yıllarda ise oyunculuk kariyerini profesyonel alana taşıdı. 80’lerde Mazhar Alanson ile Arkadaşım Şeytan filminde ilk sinema deneyimini edinen Uğur; sonrasında ise 1996 yılında Türk sinemasının kült filmi Eşkıya’da rol aldı. Eşkıya sonrasında dizilerde de boy gösteren Özkan Uğur; İkinci Bahar, Yeter Anne, Cennet Mahallesi, Türk Malı, Şubat ve Poyraz Karayel gibi döneminin popüler yapımlarında oynadı.

2000’li yıllarda Cem Yılmaz sinemasına dönemin en popüler filmi G.O.R.A ile dahil olan Özkan Uğur; ünlü komedyenin yaptığı filmlerin büyük bir kısmında oynayan ender oyunculardan oldu. A.R.O.G., Yahşi Batı, Pek Yakında, Arif v 216, Karakomik Filmler gibi popüler filmlerdeki rolleriyle dikkat çeken Özkan Uğur; Cem Yılmaz’ın geçtiğimiz yılki dizisi Erşan Kuneri’de ise hastalığı nedeniyle kısa bir rol oynadı.

Exit mobile version