Metin Feyzioğlu Kimdir? KKTC’de Hangi Görevi Üstlendi?

Uzun yıllar Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak görev yapan Metin Feyzioğlu, şu anda KKTC'de görev yapıyor.

metin feyzioglu 1

Hukukçuluğuyla bilinen ve uzun yıllar boyunca Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak görev yapan Metin Feyzioğlu; Kasım 2022’de yeni bir kariyere adım attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ataması sonucunda KKTC’de büyükelçiliğe getirilen Feyzioğlu; siyasete doğru yönelmesi beklenen kariyerinde bürokrasi yönünde dümen kırdı. Geçtiğimiz yıllarda adı CHP Genel Başkanlığı için de geçen ünlü hukukçu, son dönemde ise CHP’ye karşıt söylemleri ve duruşuyla bilinen bir isim haline geldi.

Metin Feyzioğlu kimdir? Barolar Birliği’ndeki görevinden nasıl ayrıldı? KKTC’de hangi görevi üstlendi? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Metin Feyzioğlu’nun Hayatı

7 Temmuz 1969 tarihinde dünyaya gelen Metin Feyzioğlu; Turhan Feyzioğlu ve Leyla Feyzioğlu’nun kızı Saide (Feyzioğlu) Buçukoğlu’nun oğludur. Annesi Saide’nin doğumdan iki saat sonra vefat etmesi; Feyzioğlu’nun hayatını tamamen değiştirdi. Dedesi Turhan Feyzioğlu tarafından evlat edinilen Metin Feyzioğlu; hayatının ilerleyen kısımlarında da dedesi ve anneannesiyle birlikte yaşadı. 1986 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olan Feyzioğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi ve 1990’da da buradan mezun oldu.

1991 yılında Ankara Barosu’na kaydolan Feyzioğlu, 1992’de ise Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. 1995 yılında doktora tezini veren ünlü isim; 1996 yılında ise Ankara Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev almaya başladı. Columbia Üniversitesi’nden hukuk İngilizcesi eğitimi de alan Feyzioğlu; 2002’de doçentlik ve 2005’te profesörlük tezlerini tamamladı. Hukuk alanının en kıdemli profesörlerinden olan Feyzioğlu; 2007-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde dekanlık görevini de üstlendi.

2008’de dekanlık görevinden ayrılmasıyla birlikte siyaset alanında çalışmalar yapan Metin Feyzioğlu; CHP içerisinde yeni lider olması beklenen isimlerden biri olmuştu. Bu dönemde CHP Parti Meclisi seçimlerinde en yüksek oyu alan isim olan Feyzioğlu; dedesinin CHP’nin en etkili isimlerinden biri olmasının da sempatisini kazandı. Parti Meclisi üyeliğini bir dönem yapan ünlü hukukçu, 2010 yılında ise Ankara Barosu seçimlerine girdi ve kazanan taraf oldu. İki kez bu görevde seçim kazanan Feyzioğlu, %58 ve %60 oy alma başarısını gösterdi.

Temmuz 2013’te Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde de başkanlığa adaylığını koyan ünlü hukukçu; bu seçimlerde de başarılı oldu ve kurumun bir numarası olmaya hak kazandı. 2021 yılına dek bu görevi yürüten Metin Feyzioğlu; bu dönem içerisinde Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine gösterdiği tepkiyle de bilinmekteydi. Sonraki dönemde Erdoğan’la arasındaki gerilimin düzeldiği öğrenilen Feyzioğlu; özellikle de avukatların yeşil pasaport alabilmesindeki düzenleme sebebiyle Erdoğan’la sıklıkla bir araya geldiklerini söylemişti.

2021’deki Türkiye Barolar Birliği seçiminde Erinç Sağkan’a kaybeden Feyzioğlu; bu dönemin ardından geçen bir yıl boyunca hiçbir görev üstlenmedi. Avukatlık görevini bu dönemde yeniden yapmaya başlayan Feyzioğlu, 2022 Kasım’da ise yepyeni bir kariyere başladı. KKTC Büyükelçiliği görevine getirilen Metin Feyzioğlu; son 6 aydır diplomatlık kariyerinde ilerlemekte.

Exit mobile version