Mehmet Şimşek Kimdir? Siyasete Dönecek Mi?

Bir süredir siyasete yeniden gireceği konuşulan Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde bu konudaki nihai kararını açıkladı.

mehmet simsek 01

2000’li yılların sonlarından itibaren Türkiye ekonomisinin en önemli figürlerinden biri haline gelen Mehmet Şimşek; geçtiğimiz günlerde yeniden siyasete girme iddialarıyla gündeme geldi. AK Parti’den siyasete dönmesi için yoğun bir baskı olduğu iddia edilen eski Maliye Bakanı, bu dönemde de ekonomi için önemli bir figür olduğunu ispatlıyor. Yakın dönem için bu gibi bir isteğinin bulunmadığını belirten Şimşek, bu beyanına rağmen siyasette olması adına önemli bir ısrarla karşı karşıya kalmakta. Ekonomi alanında ülkenin en başarılı isimlerinden biri olarak görülen Mehmet Şimşek; sonraki yıllarda yeniden dümenin başına geçebilecek isimlerden biri olarak görülüyor.

Mehmet Şimşek Kimdir? Hangi eğitimleri aldı, nerede çalışıyor, siyasete dönecek mi? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümünde okuyucuyla buluşuyor.

Mehmet Şimşek’in Hayatı

1 Ocak 1967 yılında Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde doğan Mehmet Şimşek; sekiz çocuklu bir ailenin en küçük çocuğudur. Mevsimlik tarım işçiliği yapan Kürt kökenli bir aileye mensup olan Şimşek, beş yaşında annesini kaybetmenin acısını yaşadı. İlkokulun ilk iki sınıfını köyünde okuyan Şimşek, sonraki sınıfları ise ağabeyinin öğretmen olduğu okulda tamamladı. Türkçe’yi ilkokulda öğrenebilen eski bakan, ortaokul ve lise eğitimlerini de Gercüş ilçesinde tamamladı. Üniversite eğitimi için Ankara’ya gelen Mehmet Şimşek; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nü ikincilikle tamamladı.

1988’de mezun olduktan sonra bir yıl boyunca araştırma görevlisi olarak üniversitede kalan Mehmet Şimşek; sonrasında Etibank’ın verdiği bursla İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’ne yüksek lisans yapmaya gitti. Bu dönemde babasını kaybetme acısını yaşayan Şimşek, finans ve ekonomi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri döndü. Türkiye’ye döndüğü zaman burs ve kredi aldığı Etibank’ta çalışmaya başlayan Şimşek, 1993 yılında döndüğü ülkeden 1994 yılında çalışmak amacıyla yeniden ayrıldı. Washington’daki ABD Büyükelçiliği’nde kıdemli ekonomist olarak çalışan Mehmet Şimşek, sonrasında ise ABD’deki birçok firmada görev aldı.

Union Bank of Switzerland’da görev almaya başlamasıyla birlikte Washington’dan New York’a taşınan Mehmet Şimşek; 1998’de ise Deutsche Bank’ın İstanbul’da verdiği görev sebebiyle Türkiye’ye döndü. Merill Lynch’in Akdeniz bölgesi sorumluluğu ile buradaki kariyerine adım atan Şimşek; sonrasında kurumun Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölüm başkanlığını üstlendi. Aynı dönem gösterdiği başarılardan ötürü Merkez Bankası başkanlığı için de adı geçen Şimşek, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul görmedi.

2007’de AK Parti’den aldığı siyaset teklifini kabul eden başarılı ekonomist; 2018’e dek ülke ekonomisinin yönetimine doğrudan söz sahibi oldu. 2007’de kurulan hükümette Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, 2009’a kadar bu görevde kaldı. 2009’daki değişiklikle Maliye Bakanı olarak görev almaya başlayan Bakan Şimşek; 2015’e dek bu görevi üstlenmeye devam etti. Kasım 2015’te kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı pozisyonuna getirilen ünlü siyasetçi; 2018’de aday olmama kararına kadar bu görevi sürdürdü.

Siyasetten ayrıldıktan sonra yeniden uluslar arası finans kuruluşlarında görev almaya başlayan Mehmet Şimşek; bu dönemde de siyaset için adı geçen isimlerden oldu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konu hakkında görüşen Şimşek, gelen teklifi işleri sebebiyle reddettiğini açıkladı.

Exit mobile version