Koray Aydın Kimdir? İYİ Parti Süreci Nasıl Gelişti?

İYİ Parti'nin kurucularından olan Koray Aydın, geçmişte ise MHP'nin en önemli figürlerinden biriydi.

koray aydin 01

Son günlerde katıldığı canlı yayın ve İYİ Parti’de üstlendiği görevlerle gündemde olan Koray Aydın, bir dönemin en etkili siyasi figürlerinden biriydi. 1999 yılındaki Düzce ve İzmit depremlerinden sonraki performansıyla günümüzde dahi tartışılan tecrübeli siyasetçi, uzun yıllar boyunca MHP’nin en önemli isimleri arasındaydı. 30 yıla yakın süredir üst düzey siyaset içerisinde yer alan Aydın, bu alandaki en tecrübeli figürlerden biri. Bakanlık deneyimi de bulunan ve siyaset alanında birçok kez tartışılan Koray Aydın, bu yıl yapılacak seçimlerde de aktif rol alacak isimlerden biri olabilir.

Koray Aydın’ın Hayatı ve Siyasete Başlangıcı

5 Aralık 1955 tarihinde Trabzon’da doğan Koray Aydın, babasının memuriyeti nedeniyle eğitim hayatının büyük bir kısmını memleketinden uzakta geçirdi. İlerleyen yıllarda Trabzon’a dönen Aydın, üniversiteyi de burada tamamladı. 1978 yılında Karadeniz Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği bölümünü bitiren Aydın, üniversitenin son yıllarından itibaren siyaset içerisinde yer almaya başladı. 1976 yılında Milliyetçi Hareket Partisi Trabzon Gençlik Kolları’na katılan tecrübeli siyasetçi, 1977’de ise Trabzon Gençlik Kolları başkanı oldu. 12 Eylül Darbesi sonrasında ise siyasi yaşamına ara verdi.

1985 yılında Muhafazakar Parti bünyesinde siyasete dönen Koray Aydın, partinin Milliyetçi Çalışma Partisi ismini aldığı süreçte de kadrolar içerisindeydi. Parti içerisinde MYK Üyesi ve Genel Muhasip Yardımcısı konumlarına gelen Aydın, 1991 Seçimleri’nde Trabzon’dan milletvekili seçildi. 1995 Seçimleri’ne kadar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev alan Aydın, 1993 yılında ise yeniden kurulan MHP’de görev almaya başladı. 1995 seçimlerinde milletvekili olamayan Koray Aydın, bu süreçte MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. Türkeş’in ölümü sonrasında partinin başına şu anki genel başkan Bahçeli geçerken, Koray Aydın ise MHP Genel Sekreteri oldu.

1999 Seçimleri’nde Ankara’dan milletvekili seçilen Koray Aydın, partinin koalisyona girmesiyle birlikte bakanlık görevine layık görüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevine getirilen Aydın, bu süreçte 1999’daki depremlerle karşılaştı. Dönemin Bayındırlık Bakanı olması sebebiyle birçok projenin altında imzasının olması, deprem sonrası sürecin tayininde önemli bir rol üstlenmesine yol açtı. 2001 yılına dek bu görevi sürdüren Aydın, 2002’de partisinin barajı geçememesi sonrasında meclis dışında kaldı.

2005-2007 yılları arasında bakanlığı döneminde yapılan yolsuzlukların iddia edilmesi üzerine, kendi isteğiyle Yüce Divan’a başvurdu. Bu sürecin sonunda tüm suçlamalardan beraat eden Aydın, siyaset tarihinde ender görülen bir olaya imza attı. 2011’de meclise yeniden milletvekili olarak giren Koray Aydın, 2012’deki MHP Kongresi’nde ise genel başkanlığa aday oldu. Burada Devlet Bahçeli’yi geçemeyen tecrübeli siyasetçi, 2015’teki iki seçimin ardından da Olağanüstü Kongre çağrısında bulundu.

İYİ Parti Süreci Nasıl Başladı?

Olağanüstü Kurultay çağrısının karşılık bulmaması üzerine, diğer genel başkan adaylarıyla kurultay için çalışmalara başladı. Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ ile birlikte kongre sürecini yargıya kadar götüren Koray Aydın; yargı mercilerinden de istediği sonucu alamadı. Devlet Bahçeli’nin parti içerisindeki seçim taleplerini reddetmesi sonrasında ayrılık kararı alan bu isimler; 2017 yılında İYİ Parti’yi kurdu. İYİ Parti’de Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirilen Aydın, 2018 Seçimleri’nde Ankara’dan milletvekili seçildi.

Evli ve üç çocuk babası olan Koray Aydın, günümüzde de İYİ Parti’nin kilit isimlerinden biri olarak biliniyor.

Exit mobile version