Ke Huy Quan Kimdir? Oscar Kazandığı Konuşmada Ne Söyledi?

Oscar Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen Ke Huy Quan; hayatı ve kariyeriyle ilgi çeken bir isim.

ke huy quan

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gecede düzenlenen Oscar Ödülleri, 95 yıllık tarihine oranla pek çok ilke sahne oldu. Asyalı oyuncuların ağırlıklı olarak boy gösterdiği Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi; en iyi film ödülüyle birlikte toplamda 7 Oscar ödülü kazandı. 7 Oscar’ın 3’ünü oyunculuk performanslarından alan film, bu alanda da pek çok ilke imza attı. Vietnamlı aktör Ke Huy Quan, ülkesinde Oscar kazanan ilk isim oldu. Çinli yıldız Michelle Yeoh ise en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü ve bu daldaki ilk Asyalı kazanan oldu.

Ke Huy Quan kimdir? Hayatında ne gibi gelişmeler yaşandı? Oscar kazandığı konuşmada ne söyledi? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen kısımlarında okuyucuyla buluşuyor.

Ke Huy Quan’ın Hayatı

20 Ağustos 1971’de Güney Vietnam’ın Saigon şehrinde doğan Ke Huy Quan, Çin kökenli Vietnamlı bir aileye mensup. Sekiz kardeşi olan ünlü oyuncu, 1978 yılında ailesinin Vietnam’dan kaçma kararı almasıyla birlikte Hong Kong’a iltica etti. Buradaki bir mülteci kampında yaşamaya başlayan Quan, bir yıl boyunca annesi ve üç kardeşiyle ayrı yaşadı. 1979’da ise bir yerleştirme programı aracılığıyla tüm ailesi ABD’ye taşındı. ABD’ye yerleşmesinden yalnızca beş yıl sonra aktörlük kariyerine adım atan Quan; Indiana Jones and the Temple of Doom’da ana karakterin yardımcısı rolüyle sinemaya başlamış oldu.

Indiana Jones filmine okuduğu ilkokulda yapılan seçmeler sonucu dahil edilen Ke Huy Quan; sonrasındaki kariyerini de aktörlük üzerine şekillendirdi. 1990’lı yıllarda Head of the Class isimli sitcom dizide ve Encino Man filminde başrolü üstlenen ünlü oyuncu, 2000’li yıllara dek dizilerde ve filmlerde rol aldı. 2001 yılında sektörden elini çeken Quan; 20 yıllık aranın sonunda beklenmedik bir çıkışla geri döndü.

2021 yılında çekilen ve 2022 yılında gösterime giren Everything Everywhere All At Once filminde Waymond Wang karakterini canlandıran Quan; nazik ve sevgi dolu koca profilini başarıyla yansıttı ve seyircinin beğenisini kazandı. Bu yılın en dikkat çekici yapımlarından biri olarak değerlendirilen film; gişe başarısıyla da popülerliğini kanıtladı. Öte yandan filmin ödüllerde de birbiri ardına başarılar elde etmesi, Quan’ın kariyerinin yeniden oyunculuk üzerine şekilleneceğini gösterdi.

Birçok film festivalinden ve ödülden eli dolu ayrılan Ke Huy Quan; sinemanın en popüler etkinliği Oscar’dan da zaferle ayrıldı. Ödülü, sinema kariyerine yanında adım attığı Harrison Ford’un elinden aldı. 51 yaşındaki aktör, yaptığı konuşmada 84 yaşındaki annesine teşekkür etti. Kendisini bugünlere getirmek için annesinin büyük fedakarlıklar yaptığını söyleyen Quan; onun bu anı izlemesinden dolayı son derece mutlu olduğunu belirtti.

Oscar kazandığı bu yılla birlikte, Ke Huy Quan’ın sinema kariyeri de soluksuz bir biçimde devam edecek. Marvel’ın Loki dizisinde ve Elektrik Devleti isimli filmde oynayacağı kesinleşen ünlü isim; Oscar’da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanan ikinci Asyalı ve ilk Vietnamlı olma unvanını elde etti.

Exit mobile version