Haluk Bilginer Kimdir? Sağlık Durumu Nasıl?

Televizyon ve sinemanın en popüler isimlerinden Haluk Bilginer, oyunculuk performansı sayesinde birçok rolüyle ödül kazandı.

haluk bilginer 1

Tiyatro dünyasının ve sinemanın en başarılı aktörlerinden biri olan Haluk Bilginer; dün yaşadığı rahatsızlık ile sevenlerini korkuttu. Caddebostan Kültür Merkezi’nde oynadığı Kundakçı oyununda fenalaşan ünlü oyuncu, oyununu yarıda kesmek durumunda kaldı ve hastaneye kaldırıldı. Birkaç saat sonra başarılı ismin tansiyon düşüklüğü sebebiyle rahatsızlandığı açıklandı. Ülkemizdeki sinema ve tiyatro seyircisinin ortak beğenisini kazanan ender isimlerden olan Haluk Bilginer; kısa süreli de olsa hayranlarına beklenmedik bir panik yaşatmış oldu.

Haluk Bilginer kimdir? Hangi filmlerde oynadı? Yeni projeleri neler? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümünde okuyucuyla buluşuyor.

Haluk Bilginer’in Hayatı

5 Haziran 1954 tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesinde dünyaya gelen Nihat Haluk Bilginer; üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğudur. Liseyi İzmir Özel Türk Koleji’nde okuyan Bilginer; bu dönemden itibaren tiyatroyla uğraşmaya başladı. Lise son sınıftan itibaren oyunlarda yer alan ünlü oyuncu, o dönem yapılan bir yarışmada da ödül aldı. Bir süre İzmir Devlet Tiyatrosu’nda konuk oyuncu olarak da bulunan Bilginer; üniversitede ise Ankara Devlet Konservatuvarı’nda eğitim aldı. Ankara’daki eğitimi sonrasında İngiltere’de Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde (LAMDA) de ileri tiyatro eğitimi alan Bilginer; 80’li yılların önemli bir kısmını İngiltere’de tiyatro yaparak geçirdi.

1987’de Gecenin Öteki Yüzü filminde oynamak için Türkiye’ye dönen ünlü oyuncu, aynı dönemde 4 sezon boyunca İngiltere’nin ünlü dizisi EastEnders’ta rol aldı. İstanbul ve Londra arasında gidip geldiği dönemin ardından Türkiye’ye kesin dönüş yapan Bilginer; 1990’da Zuhal Olcay ve Ahmet Levendoğlu’yla birlikte Tiyatro Stüdyosu’nu kurdu. 2 yıl sonrasında Zuhal Olcay’la evlenen Haluk Bilginer, aynı dönemde sinema yapımlarında daha çok boy göstermeye başladı. Indiana Jones dizisinde de beraber rol alan ikili, Yavuz Özkan’ın İki Kadın filminde de başrollerdeydi.

1996’daki İstanbul Kanatlarımın Altında filmiyle yerli seyircinin beğenisini kazanan Haluk Bilginer, 1997’deki Masumiyet filmiyle ise sinemadaki en başarılı yapımlarından birine imza attı. Bu filmle ilk defa Altın Portakal ödülü kazandı. 1999 yılında günümüzde de faaliyette olan Oyun Atölyesi’ni kuran Bilginer; burada oynadığı tiyatro yapımlarıyla da konuşulan bir isimdi. 2004 yılında tiyatroyu beraber kurduğu eşi Zuhal Olcay’la ayrılma kararı alan Bilginer; 2006 yılında ise ünlü şarkıcı Aşkın Nur Yengi ile evlendi. Çiftin 6 yıl süren evliliklerinde, Nazlı isimli bir kızları oldu.

2000’li yıllarda Türk sinemasının en önemli yapımlarının birçoğunda başrolü üstlenen Haluk Bilginer; Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü, Polis, Devrim Arabaları gibi yapımlarda boy gösterdi. 2014’te başrolünde yer aldığı Kış Uykusu filmi, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazandı.

Televizyon dizilerindeki kariyeriyle de dikkat çeken Haluk Bilginer, 2001 yılında rol aldığı Tatlı Hayat dizisinde günümüzde bile konuşulan İhsan Yıldırım karakteriyle tüm Türkiye tarafından tanındı. 2010 yılında kadrosuna dahil olduğu Ezel dizisinde de performansıyla beğeni toplayan ünlü isim; son olarak 2022 yılındaki Baba dizisiyle ekranlara dönmüştü.

Dijital platformlarda da birçok yapımın başrolünü üstlenen Haluk Bilginer; 2018’de puhu TV’de yayınlanan Şahsiyet dizisiyle izleyici karşısına çıkmıştı. Buradaki performansıyla birçok mecrada ödüller kazanan ünlü oyuncu, Uluslararası Emmy Ödülü’nde de En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Bu ödülü Türkiye’de kazanan ilk isim olan Bilginer; son dönemde ağırlıklı olarak dijital platform dizilerinde rol almakta.

Exit mobile version