Ferman Akgül Kimdir? Yeni Albümü Yolda Mı?

Son günlerde birçok müzik insanı tarafından eleştirilen Ferman Akgül, maNga grubuyla büyük başarılar kazandı.

ferman akgul 1

2000’li yıllarda popüler hale gelen maNga grubu, dönemin gençleri arasında günümüzde dahi çok dinlenen gruplardan biri. Grubun ortaya çıkışı sonrasında popülerliği gitgide artan solist Ferman Akgül ise; son günlerde birçok farklı tartışmaya konu oldu. Kişisel problemleri, siyasi tercihleri ve aldığı reklamlar gibi konularda çokça tartışılan ünlü müzisyen; bu gibi tartışmaların yanında, maNga grubuyla ve bireysel olarak müzik kariyerini sürdürmekte. Son albüm çalışmasını iki yıl önce yayınlayan grup, 2000’lerdeki hayran kitlesinin bir kısmını günümüzde de korumayı sürdürüyor.

Ferman Akgül kimdir? Yeni albümü yolda mı? Yakın dönemde hangi reklamda oynadı? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Ferman Akgül’ün Hayatı

25 Aralık 1979 tarihinde Ankara’da dünyaya gelen İbrahim Ferman Akgül; aile tarafından Sivas Şarkışla kökenlidir. Dedesinin de müzisyen olduğunu birçok yerde belirten ünlü isim; Aşık Veysel ile beraber köylerde müzik yapan kişilerden birinin de dedesi olduğunu söylemekte. Ankara Anadolu Lisesi’nden mezun olan ünlü müzisyen; lise yıllarında klasik gitar ve çocukluk yıllarında piyano ile müziğe başladı. Üniversiteyi Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde okuyan Ferman Akgül, bu dönemde birçok müzik grubunda yer aldı. İlk grubuna turntable kullanmak için giren Akgül, turntable alınana dek solistliği denedi ve bu sayede sonraki denemelerinde de solist olmaya devam etti.

Ankara’daki rock gruplarının bir kısmında farklı dönemlerde çalışan Ferman Akgül; 70lik grubunda şu anda da beraber çalıştığı Özgür Can Öney’le tanıştı. Seven grubunda ise yine maNga içerisinde yer alan Cem Bahtiyar’la çalışma şansını elde etti. Özgür Can Öney’in davetiyle, 2001’in sonlarında yeni kurulan bir gruba dahil oldu. Bu grup, sonraki yıllarda maNga ismini aldı ve günümüze dek müzik yapmaya devam etti. Ankara’da canlı performanslarla adını duyuran grup, profesyonel ilk albümlerini yapmak için İstanbul’a geldi ve maNga’nın yükselişi başladı.

2004 yılında grubun adını taşıyan albümü piyasaya süren maNga, dönemin en çok satan rock albümlerinden birine imza attı. Satış rakamlarının getirdiği başarı, gruba Altın Plak ödülünü kazandırdı. Rock müziğin içerisine rap ve Türk müziğinden ezgiler ekleyen grup; ülkemizde ilk defa profesyonel olarak denenen bu müzik yapısıyla büyük başarılar kazandı. 2006’da aynı albüme iki şarkı daha ekleyerek maNga+’ı yayınlayan grup; bu çalışmanın ardından 3 yıl boyunca albüm çıkarmadı.

2009’da Şehr-i Hüzün albümünü sevenleriyle buluşturan maNga; bu albümdeki şarkılarla da çokça dinlenen isimler arasında yer aldı. Şarkının kliplerine de ilginin büyük olması, 2009 yılında MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Avrupa’nın En İyi Sanatçısı ödülünü almalarını sağladı. Bu başarının ardından 2010 yılında Eurovision’a katılmaları için teklif alan grup; yarışmaya We Could Be The Same isimli şarkıyla katıldı ve ikinci olma başarısını gösterdi.

2010’lu yıllarda önceki döneme oranla popülaritesi düşen maNga ve Ferman Akgül; bu dönemde de iki albüm yayınladı. e-akustik ve Işıkları Söndürseler Bile isimli çalışmalarıyla dikkat çeken ekip; her iki çalışmada da ilk iki albümün popülaritesini yakalayamadı. 2017’de Yürüyorum İçimde isimli solo albüm denemesini de dinleyiciye sunan Ferman Akgül; bu albümle de beklenen başarıyı elde edemedi. 2021’de maNga ile Antroposen 001 isimli albümü yapan Akgül; bu albümde ise birçok şarkısıyla ilgi çekmeyi başardı.

Yakın dönemde ise bir internet projesi için Togg reklamı yapması ve Üsküdar Belediyesi için yaptığı programdaki telif problemleri sebebiyle eleştirilen Ferman Akgül; bu eleştirilere yanıt vermedi.

Exit mobile version