Erhan Afyoncu Kimdir? Milli Eğitim Bakanı Olacak Mı?

Son yıllarda hem tarihçi hem de rektörlük kimliğiyle öne çıkan Erhan Afyoncu'nun bakan olacağı konuşuluyor?

erhan afyoncu 1

Tarihin Arka Odası programıyla toplum tarafından tanınan Erhan Afyoncu, son yıllarda ise akademik alandaki tecrübesiyle bilinen bir isim haline geldi. 2017’den bu yana Milli Savunma Üniversitesi’nin rektörlüğünü yapan ünlü tarihçi; bir yandan da siyaset alanında konuşulan figürlerden biri olarak biliniyor. 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ardından Milli Eğitim Bakanı olacağı iddia edilen Afyoncu; bu iddialarla alakalı hiçbir açıklama yapmadı. Tarih alanının en tecrübelilerinden olan Afyoncu, önümüzdeki yıllarda alanına dair başka görevlerde de yer alabilir.

Erhan Afyoncu kimdir? Milli Eğitim Bakanı olacak mı? Milli Savunma Üniversitesi’nde hangi bölümler var? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Erhan Afyoncu’nun Hayatı

20 Temmuz 1967 tarihinde Tokat’ta dünyaya gelen Erhan Afyoncu; ilk ve ortaöğrenimini bu şehirde tamamladı. Liseyi Tokat’taki Gazi Osman Paşa Lisesi’nde bitiren ünlü tarihçi; üniversitede ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü’nde eğitim aldı. 1988’de mezun olan Afyoncu, 1989’da ise yine Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını aynı okulun Tarih bölümünde yapan Erhan Afyoncu; Necati Efendi Tarih-i Kırım (Rusya Sefaratnamesi) isimli teziyle akademik alandaki ilk somut adımını tamamladı.

1990 yılında yüksek lisans tezini veren Afyoncu, 1997 yılında ise Devlet Teşkilatında Defterhâne-i Âmire (XVI-XVIII. Yüzyıllar) isimli çalışma ile doktorasını tamamladı. Doktora sürecinin geride kalması sonrasında, 2000 yılında Marmara Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 2001 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçiş yapan ünlü isim; 2008 yılında ise aynı bölüm içerisinde doçentlik unvanını elde etti. 2010 yılında Marmara Tarih’in bölüm başkan yardımcılığına getirildi.

2012 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Üyesi seçilen Erhan Afyoncu; burada gösterdiği başarıyla birlikte ekranlarda da sıkça görünmeye başladı. Özellikle de Osmanlı tarihi üzerine akademik çalışmalarıyla öne çıkan Afyoncu; ilk olarak 2007’de Kanal 24’ün tarih programı Geçmiş Zaman Olur Ki’nin yorumcu ekibinde yer aldı. 2009-2015 yılları arasında Habertürk’te yayınlanan Tarihin Arka Odası programı ise; Afyoncu’nun kamuoyu nezdinde tanınmasını sağladı. Bu dönemde Muhteşem Yüzyıl’ın ilk sezonunda danışmanlık da yapan ünlü tarihçi; alanının en başarılı isimlerinden biri olarak öne çıktı.

2014 yılında Marmara Üniversitesi’ndeki kariyerinin en üst başarısı olan profesörlük unvanını elde etti. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin dekanlığına getirilen Afyoncu; aynı yıl içerisinde günümüzdeki rektörlük görevini de elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet; 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kapatılan Harp Okulları’nın yerine, Milli Savunma Üniversitesi’ni açma kararı almıştı. Bu kararın uygulanması için seçilen ilk isim olan Erhan Afyoncu; Milli Savunma Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğüne getirildi.

2017’de kapılarını açan Milli Savunma Üniversitesi’nde rektörlük görevine getirilen Afyoncu; günümüzde de bu görevi yürütmekte. Tarih alanında onlarca kitap çıkarma şansına da erişen ünlü isim; aynı zamanda Sabah Gazetesi’nde köşe yazıları yazmakta ve köşesinde ağırlıklı olarak tarih konularına değinmekte. Milli Savunma Üniversitesi’ndeki görevinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı görevine de getirileceği konuşulan Erhan Afyoncu; bu iddialar hakkında yorum yapmadı.

Exit mobile version