Ercan Kesal Kimdir? Magarsus Dizisi Ne Zaman Yayına Giriyor?

Uzun yıllar doktorluk yaptıktan sonra sinema kariyerine adım atan Ercan Kesal; günümüzde ise oyunculuğuyla da dikkat çeken bir isim.

ercan kesal 1

Ülkemiz sinemasında senarist ve yönetmen kimliğiyle tanınan Ercan Kesal; son yıllarda oynadığı filmlerdeki oyunculuk performansıyla da sinemanın popüler isimlerinden biri haline geldi. Sinemadaki başarısı sonrasında dizilerde de boy gösteren Kesal; bu alanda da rüştünü ispat etmeyi başardı. Öykü ve romanlarıyla da önemli bir okuyucu kitlesi elde eden ünlü isim; sanatın her alanında üretken bir figür olarak öne çıkıyor. Son dönemde İzmir’de bir kültür sanat merkezi de kuran Ercan Kesal; faaliyet gösterdiği her alanda dikkat çekmeyi başarıyor.

Ercan Kesal kimdir? Magarsus dizisi ne zaman yayına giriyor? Çukur’un filmi gelecek mi? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Ercan Kesal’ın Hayatı

12 Eylül 1959 tarihinde Nevşehir’in Avanos ilçesinde dünyaya gelen Ercan Kesal; Peri Gazozu isimli kitabında da bahsettiği gibi, gazozculuk yapan bir babanın oğlu. Eğitim hayatını liseye dek Avanos’ta sürdüren Kesal, lise eğitimini ise Niğde ve Nevşehir’de aldı. Üniversitede ilk olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuyan ünlü isim; sonraki yıllarda ise bu okulu bıraktı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1984 yılından itibaren doktorluk yapan Kesal; ilk olarak Anadolu’nun pek çok kasabasında ve köyünde görev yaptı.

Kırıkkale Keskin, Ankara Balâ ve daha pek çok Anadolu kasabasında doktorluk yapan Ercan Kesal; 90’lı yıllarda ise İstanbul’da çalışmaya başladı. İstanbul’a geldiği dönemde özel hastane kurma girişimlerinde bulunan Kesal; günümüzde de yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Özel Okmeydanı Hastanesi’ni kurdu ve doktorluk kariyerini burada sürdürdü. 90’lı yılların sonunda sinemayla ilgisini profesyonel mecralara dökebilmek adına Fransa’da sinema eğitimi de alan ünlü senarist; 2000’li yılların başlarından itibaren bu alanda da üretimlerde bulundu.

2002 yılında ilk oyunculuk deneyimini yaşama şansına erişen Ercan Kesal; Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filminde, sonraki yıllarda evleneceği Nazan Kesal’la birlikte kısa bir sahnede oynar. 2008 yılında vizyona giren ve Cannes’da ödül kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filminde ilk senaristlik deneyimini yaşayan Ercan Kesal; bu filmde de oyuncu olarak yer almıştır. 2011 yılındaki Bir Zamanlar Anadolu’da filminde canlandırdığı Muhtar karakteriyle dikkatleri üzerine çeken Kesal; sonraki yıllarda senaryosunu yazmadığı filmlerde de boy göstermeye başladı.

2013’teki Yozgat Blues, 2014’teki Ben O Değilim filmleriyle de oyunculuk ödülleri kazanan Ercan Kesal; bu filmlerin haricinde Sen Aydınlatırsın Geceyi, Küf, Hükümet Kadın serisi ve Vavien gibi ülkemiz sinemasının önemli yapımlarının oyuncu kadrosunda yer aldı. 2016’da ilk televizyon dizisi deneyimini İçerde ile yaşayan Kesal; 2017’de ise 2 sezon boyunca başrollerinden biri olduğu Çukur dizisinde oynamaya başladı. Çukur’daki İdris Baba karakteriyle tüm Türkiye’nin tanıdığı bir oyuncu haline gelen Kesal; jenerasyonunun en popüler oyuncuları arasında görülüyor.

Çukur dizisi sonrasında ilk sinema filmi yönetmenliği denemesini yapan Ercan Kesal; 2020’de Nasipse Adayız filmiyle birçok ödül kazanır. Kendi yazdığı novella eseri filme dönüştürerek yönetmenliğe adım atan Kesal; filmdeki performansıyla da takdir toplar. 2021’de Üç Kuruş’un ilk bölümünde konuk oyunculuk yapan ünlü isim; 2022’de ise Aldatmak dizisinde oynamaya başladı. Bu yıl blutv’de yayına girecek Magarsus dizisinin de başrollerinden biri olan Ercan Kesal’ın; yakın dönemde birçok yeni filmde de oynaması bekleniyor.

Peri Gazozu kitabıyla edebiyata da adım atan Ercan Kesal; Evvel Zaman, Nasipse Adayız, Cin Aynası, Bozkırda Bir Gece Yarısı, “Aslında…”, Kendi Işığında Yanan Adam – Tanıdığım Metin Erksan ve Velhasıl kitaplarıyla bu alanda da üretken bir isim olduğunu kanıtladı.

Exit mobile version