Duygu Sağıroğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı! Yeşilçam’ın Emekçileri Cenazedeydi!

Yeşilçam'ın emektar senarist ve yönetmenlerinden Duygu Sağıroğlu; dün yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.

duygu sagiroglu 1

Ülkemiz sinemasının en önemli simalarından Duygu Sağıroğlu, geçtiğimiz günlerde hayata veda etti. 90 yaşında ebediyete intikal eden ünlü sinemacı, dün yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı. Yeşilçam’da ve tiyatroda kendisiyle çalışan birçok ünlü isim; sanatın en üretken isimlerinden olan Sağıroğlu’nun cenazesindeydi. Levent Camii’nde kılınan cenaze namazıyla birlikte Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verilen Duygu Sağıroğlu; cenaze töreni esnasında, üniversitede uzun yıllar boyunca eğitim verdiği öğrencileri tarafından da anıldı.

Ülkemiz tiyatrosuna sanat yönetmenliği ile çığır açıcı işler sunan Duygu Sağıroğlu; sinemada da benzer bir etkiyi yaratmayı başardı. Yönetmenlik ve senaristlik yaptığı filmlerle sinema tarihine geçen isimlerden olan Sağıroğlu; kendisinin bizzat yaşadığı ülkemiz sinema tarihini uzun yıllar boyunca öğrencilerine aktardı. Cenaze töreninde görüşleri alınan Haldun Dormen’in de doğruladığı bilgilerle birlikte; Sağıroğlu’nun ülkemiz tiyatrosuna ve sinemasına 60 yıla yakın katkı sunduğunu görmek mümkün. Birçok ünlü ismin sanat hayatına da katkı sunan Duygu Sağıroğlu; kariyeri en uzun süren sinema emekçilerinden biri.

Ünlü sinemacı Duygu Sağıroğlu için, 4 Mayıs Perşembe günü Atlas Sineması’nda bir anma töreni düzenleneceği de açıklandı.

Duygu Sağıroğlu kimdir?

10 Kasım 1932 tarihinde Trabzon’da dünyaya gelen Ali Duygu Sağıroğlu; Galatasaray Lisesi’nde okumak üzere İstanbul’a yerleşmişti. Burada gençlik yıllarında tiyatro dekorları yapımıyla ilgilenmeye başlayan ünlü isim; üniversitede ise İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. Kariyerini sahne dekoru tasarımı yönünden ilerletmeyi sürdüren Sağıroğlu; Rockefeller bursunu kazandı ve ABD’de de bu yönde eğitim aldı. Haldun Dormen’le birlikte Cep Tiyatrosu’nun kuruculuğunu da üstlenen Sağıroğlu; Türkiye’ye döndükten sonra opera dekorlarında da tasarım yaptı.

Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın asistanlığını yaparak sinema alanında da işler yapmaya başlayan Sağıroğlu; Yeşilçam’ın altın döneminin temsilcisi filmlerden Bitmeyen Yol ile yönetmenliğe adım attı. 1960 ile 1967 yılları arasındaki altın dönemin başlıca yönetmenlerinden biri olan Duygu Sağıroğlu; 1976 yılına dek onlarca filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. Bu filmler arasında Üç Arkadaş, Şoför Nebahat, Battal Gazi Geliyor, Toprak Ana gibi simge yapımlar da bulunmakta.

1979 yılı itibarıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema TV Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Duygu Sağıroğlu; sonraki yıllarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV bölümü olarak değişecek okulun başlıca isimlerindendi. Ülkemizdeki sinema eğitiminin temel taşlarından olan Sağıroğlu; sonraki 40 yılda sinema eğitimi veren her akademisyenin eğitim aldığı isimlerin başında gelmekteydi. 2000’li yıllara dek tiyatro dekoru tasarımı işini yapmaya devam eden Sağıroğlu; yakın döneme dek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ders vermeye devam etmişti.

Exit mobile version