Christoph Daum Kimdir? Hastalığını Atlatabildi Mi?

Bir süredir kanserle mücadele eden ünlü teknik adam Christoph Daum, dün akşam Beşiktaş - Galatasaray maçını izleyenler arasındaydı.

daum 1

Türkiye kariyeriyle futbol severlerin takdir ettiği isimlerden Christoph Daum; bir süredir kanserle mücadele ediyor. Geçtiğimiz aylarda kanser olduğunu kendi Instagram sayfasından duyuran ünlü teknik adam, mücadeleyi bırakmayacağını ve sonuna kadar savaşacağını belirtti. Kariyerinde onlarca farklı başarıya imza atan Daum; Türkiye’ye duyduğu hayranlıkla da yakından tanınıyor. Dün oynanan Beşiktaş – Galatasaray maçını da yakından takip eden efsane antrenör; günümüzde dahi birçok Süper Lig ekibiyle anılan isimlerden biri.

Christoph Daum kimdir? Hastalığı atlatabildi mi? Türkiye’de çalışacak mı? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Christoph Daum’un Hayatı

24 Ekim 1953 tarihinde dönemin Doğu Almanya’sında yer alan Erzgeb’in Oelsnitz kasabasında dünyaya gelen Christoph Paul Daum; kariyerinin tamamında futbol ile haşır neşir oldu. 28 yaşına dek futbolculuk yapan Daum; Sportfreunde Hamborn 07, Eintracht Duisburg ve Köln II takımlarında forma giydi. Sakatlıklar nedeniyle Köln II’de kariyerini noktalayan Daum, bu kararın hemen ardından kulüp içerisindeki antrenör ekibine dahil oldu. 1981’de lisans alma hakkı da kazanan ünlü teknik adam; alt yaş takımlarında görev aldıktan sonra, 1986 yılında Köln’ü çalıştırmaya başladı.

İlk sezonunda çalkantılı kulüp yapısına rağmen 10. sırayı elde eden Daum, ikinci sezonunda ise Bundesliga’da 3. olmayı başardı. Üçüncü ve dördüncü sezonlarında ise ikinci sırada kalmayı başaran Alman teknik adam; Köln’ün en başarılı dönemlerinden birine imza attı. 1990 tarihinde takımdan gönderilen Daum’un, bir dönem kullandığı bilinen uyuşturucular sebebiyle görevinden alındığı iddia ediliyor. Bu dönemde Avrupa kupalarında da önemli başarılara imza atan Daum; kariyerinin sonraki döneminde de istikrarlı yapılar oturtmayı başardı.

Köln sonrasındaki ilk durağı olan Stuttgart’ta da önemli işlere imza atan Christoph Daum; 1992 yılında Alman deviyle birlikte Bundesliga zaferine ulaştı. Kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu yakalayan Daum; Stuttgart döneminin devamında ise beklentileri karşılayamadı. Sonraki iki yılda orta sıralardan çıkamayan Stuttgart; tecrübeli antrenörle yollarını ayırdı. Efsane antrenörü Gordon Milne’i yollama kararı alan Beşiktaş; Stuttgart’tan ayrılma kararı alan Daum’un kapısını çaldı. Bu sayede ünlü antrenörün on yıllara uzanan Türkiye macerası başladı.

Beşiktaş’a sezon ortasında imza atan Daum, ilk sezonunda Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanmayı başardı. Bir sonraki sezon iddialı transferler yapan siyah beyazlılar; ligde ipi göğüslemeyi başardı. Bir sonraki sezon oluşacak lig tablosunda beklentileri veremeyen Daum, ligin bitimine iki hafta kala istifa etti. Kariyerinde bir kez daha siyah beyazlılarla yolu kesişecek olan ünlü isim; ilk döneminde buruk bir veda ile yolları ayırdı.

Almanya’ya Bayer Leverkusen’le dönüş yapan Daum; kulübünde geçirdiği dört tam sezonun üçünde ikinci sırayı elde etti. İlk sezonunda da üçüncü olan başarılı antrenör; beşinci sezonunun ortasında ise kokain skandalı nedeniyle kovuldu. Bayer Leverkusen, aynı yıl Şampiyonlar Ligi’nde finale çıktı. 2000 yılında Bayern Münih Başkanı Uli Hoeneß tarafından ortaya atılan kokain kullanma iddiası nedeniyle suçlu bulunan Daum, uzun bir süre yargı mercilerinde bu iddialar nedeniyle sorgulandı.

2001’de Beşiktaş’ın başına yeniden geçen Daum, bu dönemdeki kokain davası ve takımın içinde olduğu sıkıntılarla anılmaktaydı. İkinci Beşiktaş döneminde beklentileri karşılayamayan ünlü çalıştırıcı, 2002 yılında ise Austria Wien’e geçti. Avusturya’daki tek sezonunda hem lig hem de kupa şampiyonluğunu kazanan Daum; sonraki sezon ise Fenerbahçe’ye imza attı.

Fenerbahçe’de kariyerinin en başarılı dönemlerinden birini geçiren Christoph Daum; 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarında üst üste iki kez şampiyonluk elde etti. 2005-2006’da şampiyonluğu son maçta kaçıran ünlü teknik direktör; Başkan Aziz Yıldırım’ın kararıyla gönderildi. 2009’da yeniden takımın başına geçen Alman çalıştırıcı, bu sezonda da şampiyonluğu son haftada kaybetti ve bir kez daha takımdan gönderildi.

Fenerbahçe’den sonra Köln, Eintracht Frankfurt ve Club Brugge’ü de çalıştıran Christoph Daum; bu kulüplerde ise beklentileri karşılayamadı. Üçüncü Türkiye deneyimi olan Bursaspor’da da istenen sonuçları alamayan Daum; sonrasında Romanya Milli Takımı’nı çalıştırdı. 2016’dan bu yana takım çalıştırmayan ünlü isim; buna rağmen günümüzde de birçok Türk takımıyla adı anılan figürlerden. Geçmişte kendisiyle özdeşleşen Gazi markasıyla çalışmaya devam eden Daum; son günlerde ise kanserle olan mücadelesi nedeniyle Türk futbol camiasının tamamı tarafından destek gördü.

Exit mobile version