Cemal Enginyurt Kimdir? Hangi Bölgeden Milletvekili Adayı Oldu?

Geçtiğimiz beş yıl içerisinde TBMM'nin popüler isimlerinden olan Cemal Enginyurt; bu dönem de milletvekili adayı oldu.

cemal enginyurt 1

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 27. dönemi Cuma günü itibarıyla kapandı. Birçok milletvekili meclise veda ederken, birçoğu ise yeni dönem için adaylık yarışına girdi. Geçtiğimiz dönemin en renkli simalarından Cemal Enginyurt ise; milletvekilliği mücadelesine devam eden isimler arasında yer aldı. Hem meclis konuşmalarında, hem de sosyal medyada yaptığı çıkışlarla dikkat çeken Enginyurt; süregelen beş yıl içerisinde çok farklı noktalardan halka seslenmek durumunda kaldı. Ordu’dan aday gösterilmemesi ise, bu seçimlerin en önemli sürprizlerinden biri oldu.

Cemal Enginyurt kimdir? Demokrat Parti’ye neden geçti? Hangi bölgeden milletvekili adayı oldu? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümünde okuyucuyla buluşuyor.

Cemal Enginyurt’un Hayatı

9 Nisan 1965 tarihinde Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Dedeli köyünde doğan Cemal Enginyurt; ilkokul çağlarından bu yana Ülkücü olarak bilinen bir isim. 1980 Askeri Darbesi’nde yalnızca 15 yaşında olan Enginyurt, şehirdeki Ülkücü örgütlenme içerisinde yer alması sebebiyle üç yıl boyunca hapiste kaldı. Hapisten çıktıktan sonra da Ordu’daki Ülkücü yapılanma içerisinde önemli bir rol üstlenen ünlü siyasetçi; 1986’da Ordu Bizim Ocak temsilciliğini kurdu. Aynı esnada Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat eğitimi aldı.

90’lı yıllarda da MHP çizgisinde siyaset hayatında aktif olmayı sürdürdü. 1991’de dönemin MHP yerine açılan partisi MÇP’de il sekreterliği yaptı. Sonrasında ise MHP MYK üyesi, Ordu İl Başkanlığı görevlerini üstlendi. 1994’te ise Ordu Belediye Başkanı Adayı oldu. 1999 Seçimleri’nde büyük başarı kazanan MHP’nin ilk Ordu Milletvekili olan Cemal Enginyurt; 2002 yılına dek bu görevi sürdürdü. Sonrasında ise 2018 yılına dek milletvekili seçilme şansına erişemedi. 2014’te MHP’den bir kez daha Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olan Enginyurt, bu seçimde de kazanan taraf olamadı.

2015 Seçimleri’nde MHP’nin Ordu adayı olan Cemal Enginyurt, bu seçimde de vekillik hakkı elde edemedi. 2018’de ise yeniden meclise döndü. Ancak uzun yıllar sonra MHP’yle meclise döndüğü bu dönem, çocukluğundan bu yana MHP içerisinde siyaset yapan Enginyurt’un ayrılık sürecini de beraberinde getirdi.

19 Temmuz 2020’de yaptığı bir konuşmada Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’yi hedef alan Cemal Enginyurt; bu konuşma sonrasında MHP yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. Konuşmanın 2 gün sonrasında partinin disiplin kuruluna sevk edilen Enginyurt; Temmuz ayının son günlerinde ise uzun yıllar hizmet ettiği partisinden ihraç edildi. Karar sonrasında Twitter’dan yaptığı açıklamayla da ses getiren Enginyurt; bu konuşmayı Ordulular için yaptığını ve asla pişman olmadığını belirtti. Ayrıca kendisinin de hayatının sonuna dek bir Ülkücü olarak kalacağını söyledi.

Aralık 2020’de Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan gelen teklifi kabul eden Cemal Enginyurt; uzun yıllar sonra partinin 2 milletvekiliyle birden temsil edilmesini sağladı. Aynı dönemde partide genel başkan yardımcılığına da getirilen Enginyurt; partisinin bu seçimde Millet İttifakı’nda yer alması sebebiyle, CHP listelerinden aday gösterildi. İstanbul 3. Bölge’den aday olan Enginyurt; 40 yıla yakın süren siyasi hayatında ilk kez Ordu dışında bir yerde seçilme yarışına girecek.

Exit mobile version