Berkun Oya Kimdir? Bir Başkadır Yeni Sezon Gelecek Mi?

Bir Başkadır dizisiyle tüm Türkiye'de konuşulan Berkun Oya, geçtiğimiz yıl Cici filmini yayınlamıştı.

berkun oya 1

Dijital platformlardaki en dikkat çekici dizilere imza atan Berkun Oya; geçtiğimiz yıl yayınlanan Cici filminde ise beklentileri tam anlamıyla karşılayamamıştı. Tiyatro, sinema ve dizi kariyerini aynı anda sürdürmeyi başaran ender isimlerden olan Berkun Oya; yakın dönemde izleyicinin beğenisine sunduğu Masum ve Bir Başkadır dizileriyle çok konuşuldu. Günümüzün en önemli senaristlerinden biri olarak kabul edilen ünlü isim, bir yandan da yazdığı ve yönettiği tiyatro oyunlarıyla da izleyicinin gündemine girmeyi başarıyor.

Berkun Oya kimdir? Bir Başkadır yeni sezon gelecek mi? Ne zaman evlendi? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Berkun Oya’nın Hayatı

3 Mart 1977 tarihinde Bursa’da dünyaya gelen Berkun Oya, Kafkasya’daki Karaçay topluluğu kökeninden gelen bir ailenin üyesi. Gençlik yıllarından bu yana tiyatroyla ve yazmayla ilgili olan Berkun Oya; Koç Özel Lisesi’ni bitirmesinin ardından Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümüne girdi. 1998 yılında bölümden mezun olmasıyla birlikte, sınıf arkadaşı Ali Atay’la birlikte Krek Tiyatro Topluluğu’nu kurdu. Kısa sürede yazdığı metinlerle ve yönettiği oyunlarla fark edilen Oya; hem Krek hem de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda birçok oyunda yönetmenlik yaptı.

2000’li yıllardan itibaren televizyonda da birçok proje tasarlayan Berkun Oya; ilk olarak Şapkadan Babam Çıktı dizisinin senaryosunu yazdı. Krek’teki bazı oyunlarda oyunculuk yönünü de gösteren ünlü isim; yine 2000’li yıllarda televizyon programlarında da sunuculuk yaptı. 2003’te CNN Türk’teki Defakto ve 2005’te NTV’deki Infoman programlarının sunuculuğunu üstlendi. 2007’de sinemadaki ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Berkun Oya; İyi Seneler Londra filmindeki yazarlık ve reji performansıyla beğeni topladı.

2012 yılına dek yalnızca Krek’te oynanan oyunlarla ve Radikal’deki köşe yazılarıyla takipçilerinin huzuruna çıkan Berkun Oya; televizyona Son isimli dizisiyle dönüş yaptı. Ünlü isimlerin yer aldığı ve yalnızca 25 bölüm olarak tasarlanan bu proje; birçok izleyicinin beğenisini kazandı ve dönemin popüler televizyon dizilerinden biri oldu. 2013’te yazdığı ve yönettiği Iska isimli oyundan sonra tiyatro metinlerine uzun bir ara verdi. Bu dönemde televizyon yapımlarına yönelen Berkun Oya; kısa sürede sona eren İntikam, Analar ve Anneler, Şeref Meselesi gibi dizilerin senarist ekibinde yer aldı.

2017’de ülkemizdeki ilk orijinal dijital platform dizisi Masum’un senaristliğini üslenen Berkun Oya; sekiz bölümde sona eren bu yapımla oldukça olumlu eleştiriler aldı. Ünlü oyuncuların boy gösterdiği ve senaryonun merak unsurunu son ana dek sakladığı bu yapım; birçok film eleştirmeni tarafından “en iyi yerli dijital platform dizisi” olarak değerlendiriliyor. Masum’un ardından kısa sürede sona eren Siyah İnci dizisinin de senaryo ekibinde yer alan Oya; bir sonraki dijital platform projesiyle de ses getirdi.

Pandemi sürecinde yayına giren Bir Başkadır dizisi; ülkemizde en çok izlenen ve konuşulan dijital platform dizilerinden biri oldu. Topluma dair tespitleri ve oyunculuk performanslarıyla beğeni toplayan yapım; Berkun Oya’nın yazdığı ve yönettiği ilk dizi olmasıyla da biliniyor. Ülkemizdeki dijital platform yapımları arasında en üst sıralarda görülen Bir Başkadır; o dönemki siyaset içeriklerine dahi konu olmayı başarmıştı.

Azizler ve Cici filmleriyle de Netflix’te boy gösteren Berkun Oya; her iki projede de Bir Başkadır’daki olumlu yorumların birçoğunu alamadı. Yeni filmi Çocuk ile bir kez daha Netflix’te görünmesi beklenen Berkun Oya; yakın dönemde ise özel hayatıyla gündeme geldi. Bir Başkadır ve Cici’de de oynayan Funda Eryiğit’le evlenen ünlü isim, kısa bir süre sonra ilk defa baba olma sevincini yaşayacak.

Exit mobile version