Alec Baldwin’e Kasıtsız Adam Öldürme Davası Açıldı!

Geçtiğimiz yıl sette yaşanan kaza sonucunda bir kişinin ölümüne neden olan Alec Baldwin, kasıtsız adam öldürme suçuyla yargılanıyor.

alec baldwin 1

2021 yılının Ekim ayında çekilen “Rust” filminde, Alec Baldwin’in faili olduğu bir kaza yaşanmıştı. Filmde aksesuar olarak kullanılan silahlardan birinin aktif halde olması, sahne çekimi esnasında ateş edilmesi sonrasında ölüme yol açtı. Alec Baldwin’in ateşlediği silah, filmin görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’e isabet etti. Hutchins’in ölümüyle birlikte açılan soruşturmada, Alec Baldwin’in ve filmin silahlardan sorumlu elemanı Hannah Gutierrez Reed’in “kasıtsız adam öldürme” suçuyla yargılanacağı açıklandı.

Santa Fe Bölge Savcısı Mary Carmack-Altwies’in yaptığı yazılı açıklama sonucunda detayları ortaya çıkan davanın yargılama süreci, bu yıl itibarıyla sürdürülecek. Geçtiğimiz yıl boyunca incelemeleri ve soruşturmaları süren dava; filmin yönetmen yardımcısı David Halls’un suçlamaları kabul etmesiyle birlikte, yargı sürecinin oluşması boyutuna geçti. Halls’un “ölümcül bir silahı ihmal ederek kullanmak” suçunu kabul etmesi ve savcılıkla anlaşma imzalamasıyla birlikte; setteki diğer sorumluların ve fail konumundaki Alec Baldwin’in de yargılanacağı süreci hızlandırmış oldu.

Kasıtsız adam öldürme suçu; yasal ama tehlikeli bir eylemin, tedbirsizlik sonucunda bir kişinin ölümüne sebep olması yoluna verilen genel ad olarak biliniyor. Bu gibi olaylarda da, ABD’nin birçok eyaletinde farklı hukuki yöntemler ve ceza baremleri bulunuyor. New Mexico eyaletinde süren kasıtsız adam öldürme davalarında ise, 18 aya kadar hapis ve 5 bin dolar para cezası hükmüne varılabilmekte. Kasıtsız adam öldürme suçu, ABD yargısında 4. derece suç olarak addediliyor. Bu suçun silahla işlenmesi halinde ise, zorunlu olarak 5 yıl hapis istemiyle yargılama süreci başlatılmakta.

Kazanın Öncesinde ve Sonrasında Neler Yaşandı?

21 Ekim 2021’de çekimleri devam eden Rust filminde yaşanan olay; bir kişinin hayatını kaybetmesini, setin iptal edilmesine ve yaklaşık 1.5 yıldır devam eden bir dava sürecini de beraberinde getirdi. Alec Baldwin’e sahne çekimi için verilen silahta mermi olması ve kuru sıkı bir tabanca olmaması; ateşlediği esnada yönetmen ve görüntü yönetmeninin isabet almasına neden oldu. Bu olayın ardından görüntü yönetmeni Halyna Hutchins hayatını kaybetti. Yönetmen Joel Souza ise omzundan yaralandı.

Olayın ardından basına açıklamalarda bulunan oyuncu Alec Baldwin; bu olay nedeniyle derin bir üzüntü içerisinde olduğunu söyledi. Silahın dolu olduğunu bilmediğini de kamuoyuyla paylaşan Baldwin; üzüntüsü ve pişmanlığına rağmen, asıl kabahatin kendisinde olmaması sebebiyle suçluluk duymadığını açıkladı. Kazadan hemen sonra açılan davada ifade veren Baldwin; yaşanan olayla ilgili Halyna Hutchins’in ailesiyle anlaşmaya vardıklarını söylemişti. Bu dönemde açılan davada da, Baldwin ve Hutchins’in ailesinin anlaşmaya varması da göz önünde bulundurulabilir.

Dava içerisinde filmin yapımcılarının ucuz maliyetli ürünler ve kalifiye olmayan çalışanlar kullandığı da iddia edilmişti. Bu iddiada net bir sonuca ulaşılmazken; set çalışanlarının ihmalinin bu olaydaki başlıca problem olduğu öngörülmüştü. Hutchins’in ailesi de, yaşanan olayın korkunç bir kazadan başka bir şey olamayacağı görüşünü taşıyor.

Exit mobile version