95. Kez Düzenlenen Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Bu yıl 95. kez yapılan Oscar Ödülleri'nin kazananları belli oldu. En iyi film ödülü Everything Everywhere All At Once filmine gitti.

oscar everything everywhere all at once

Oscar Ödülleri’nin kazananları, bugün sabaha doğru yaklaşan saatlerde belli oldu. Ünlü talk show sunucusu Jimmy Kimmel’ın sunuculuğu üstlendiği gecede, Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi törene damga vurdu. 7 Oscar ödülü kazanan yapım, uzun yıllar sonra törende en büyük etkiyi hissettiren film olarak anılmaya başlandı. Filmin Asya kökenli başrol oyuncuları Michelle Yeoh ve Ke Huy Quan; ödül sezonundaki istikrarlarını devam ettirdi ve kariyerlerinde ilk kez Oscar kazandı.

Everything Everywhere All At Once filmi, Oscar’ın ana kategorileri olarak bilinen birçok dalda kazanan olmayı başardı. En iyi film ödülüyle birlikte toplamda 7 Oscar kazanan yapım; filmin yönetmenleri Daniel Kwan ve Daniel Scheinert’e de reji performanslarıyla ödül kazandırdı. Filmin senaristleri ve yapımcıları olarak da künyede yer alan ikili; geceden üçer Oscar ödülüyle ayrıldı. Filmin başrolü olan Michelle Yeoh; en iyi kadın oyuncu Oscar’ını kazanan ilk Asyalı olarak tarihe geçti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) elçiliğini de üstlenen isimlerden Yeoh; bu ödüle ilk defa aday olmuştu.

Filmin diğer iki yıldızı Jamie Lee Curtis ve Ke Huy Quan da Oscar kazanan isimler arasında yer aldı. Akademi Ödülleri’nin beş ana dalından dördünde ödülleri Everything Everywhere All At Once alırken; en iyi erkek oyuncu dalında ise The Whale (Balina) filmiyle Brendan Fraser ödüle kavuştu. Uzun yıllar sonra sinemada başrol oynamaya dönen ünlü oyuncu, filmde obezite problemi yaşayan bir İngilizce öğretmenine hayat vermişti. Everything Everywhere All At Once filminin bu yılki Oscar Ödülleri’ndeki rakibi olarak görülen The Banshees of Inisherin filmi ise geceyi ödülsüz kapattı.

Oscar’da Kırmızı Halı Yoktu!

Geçtiğimiz yıllarda Oscar’ın başlıca adetlerinden olan kırmızı halı, bu yıl yerini bej rengi bir halıya bıraktı. Bu değişikliğin sebebi bilinmese de, geceye dair en çok dikkat çeken unsurlardan biri olduğu da kayıtlara geçti. Oscar Ödülleri’nde alışılagelmiş tavırlardan biri olan yardım kuruluşu destekleri de, bu yılki ödüllerde sıkça görüldü. Mavi kurdele takarak törene katılan ünlüler; BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) “Sığınmacılarla Birlikteyim” kampanyasının altını çizmiş oldu.

Bu yılki Oscar Ödülleri’nde şarkılarıyla aday olan Rihanna ve Lady Gaga; Oscar gecesinde sahne alan isimler oldu. Her iki isim de ödülü kazanamazken, Hint yapımı RRR filminin şarkısı gecede ödüle kavuşan eser olarak açıklandı. Bir önceki yılın Oscar kazananlarından Will Smith’in ödül törenine katılmaması da, geçtiğimiz yıl verilen cezayı hatırlattı. Ödül töreninde Chris Rock’a tokat atan Will Smith; Akademi tarafından 10 yıl Oscar törenine katılmama cezasına çarptırıldı.

Oscar Kazananların Listesi

20’den fazla ödülün verildiği Oscarlar; bu yıl da birbirinden ilginç kararlarıyla tartışmaların odağına yerleşmiş oldu. Ödüllerin kazananları ise şu şekilde;

– En İyi Film: “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Yeoh, “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Fraser, “The Whale”

– En İyi Yönetmen: Daniel Kwan ve Daniel Scheinert, “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jamie Lee Curtis, “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan, “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Uluslararası Film: “All Quite On The Western Front” (Almanya)

– En İyi Özgün Senaryo: “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Uyarlama Senaryo: “Women Talking”

– En İyi Belgesel: “Navalny”

– En İyi Kısa Belgesel: “The Elephant Whisperers”

– En İyi Animasyon Filmi: “Pinocchio”

– En İyi Sinematografi: James Friend, “All Quite On The Western Front”

– En İyi Görsel Efekt: “Avatar: The Way of Water”

– En İyi Film Kurgusu: “Everything Everywhere All At Once”

– En İyi Film Müziği: “All Quite On The Western Front”

– En İyi Özgün Şarkı: RRR, “Naatu Naatu”

– En İyi Ses Kurgusu: “Top Gun: Maverick”

– En İyi Yapım Tasarımı: “All Quite On The Western Front””

– En İyi Kısa Film: “An Irish Goodbye”

– En İyi Kısa Animasyon: “The Boy, The Mole, The Fox and The Horse”

– En İyi Kostüm Tasarımı: “Black Panda: Wakanda Forever”

– En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: “The Whale”

Exit mobile version