Z ve Y kuşağı finansal stresten uykusuz kaldı

Yapılan bir araştırmaya göre Z ve Y kuşağı, eski kuşaklara kıyasla mali durumları yüzünden daha fazla uykusuz kalırken yüksek konut faizleri nedeniyle ev satın alamayacaklarına inanıyor.

finansal stres habermeydan 1

Z ve Y kuşağı finansal stresten uykusuz kaldı.

Yeni bir araştırmaya göre, Z ve Y kuşağı, mali durumları sebebiyle eski kuşaklara kıyasla daha fazla uykusuz kalıyor.

Empower adlı finansal hizmetler şirketinin ağustos ayında gerçekleştirdiği ankette, 18 yaş ve üzeri 2 bin Amerikalıdan elde edilen verilere göre, Z kuşağının %56’sı ve Y kuşağının %51’i mali durumlarının gece uykularını kaçırdığını belirtti. Bu oran X kuşağında %37 ve baby boomers kuşağında ise %20 olarak ölçüldü. Finansal stresin kaynağı olarak değerlendirildiğinde ise kuşaklar arasında dikkate değer farklar görüldü.

Z ve Y kuşağı katılımcıları özellikle konut meselelerinden daha fazla stres yaşarken, X ve baby boomers katılımcıları için siyaset, enflasyon ve artan maliyetler gibi konular daha büyük finansal stres sebepleri olarak öne çıktı.

Z ve Y kuşağı katılımcılarının %67’si yüksek ev fiyatları ve konut kredisi faiz oranlarının finansal streslerine katkı sağladığını ifade etti. Bu oran X ve baby boomers kuşağında %38 olarak belirtildi.

ABD nüfus sayımı verilerine göre, 2022’de ev sahipliği oranı %65.8 olarak kaydedilirken, 39 yaş altı yetişkinlerin sadece %39’u bir mülk sahibiydi.

Öte yandan, emlak şirketi Redfin’in mayıs ve haziran aylarında 5 binden fazla kişiyle yaptığı ankette de dikkate değer bulgular ortaya çıktı.

Anket sonuçlarına göre, Z ve Y kuşağı katılımcılarının yaklaşık üçte biri mortgage oranlarının ev sahibi olmalarına izin vermeyecek kadar yüksek olduğunu düşünüyor.

Y kuşağının yaklaşık beşte biri ve Z kuşağının ise %10’dan biraz fazlası hiçbir zaman bir ev sahibi olamayacaklarına inandıklarını dile getirdi.

 

 

Exit mobile version