YÖK Başkanından yüz yüze eğitim açıklaması.
Ege Üniversitesinde gerçekleştirilen 256. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’na katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, burada yaptığı konuşmada Kahramanmaraş depremlerinden hemen sonra alınan uzaktan öğretim kararını nisan ayında yeniden gözden geçireceklerini belirtti.
Erol Özvar’ın konuşmasından satır başları:
“2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin bazı uygulamalı programlar hariç olmak üzere uzaktan öğretim yoluyla eğitimlerin başlaması yönünde bir karar almıştık. Yine daha önce ifade ettiğim üzere alınan kararı nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirerek şartların elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış yani hibrit öğretim seçeneğini değerlendireceğimizi dile getirmiştim. Yükseköğretim Kurulu olarak birinci önceliğimiz yükseköğretim sistemimizin afet sonrasında hızlı bir şekilde normalleştirilmesidir.”
‘DEPREMDE BİN 423 ÖĞRENCİ VE 148 PERSONEL HAYATINI KAYBETTİ’
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, depremden doğrudan etkilenen illerde 16’sı devlet 2’si vakıf olmak üzere 18 üniversitenin bulunduğunu belirtti.
Türkiye’deki açık öğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinden yaklaşık 377 bininin 11 ildeki üniversitelerde kayıtlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özvar, bölgedeki üniversitelerin Türkiye’deki toplam örgün öğrenci sayısının yüzde 9’una ev sahipliği yaptığını aktardı.
Depremde zarar gören 18 üniversitede 17 bin akademisyenin de depremden etkilendiğini dile getiren Prof. Dr. Özvar, deprem bölgesindeki idari personel sayısının 30 bin olduğunu belirtti.
Depremde, 127’si uluslararası olmak üzere toplam bin 423 öğrenci ve 148 personelin hayatını kaybettiğine değinen Prof. Dr. Özvar, “Belirli aralıklarla güncellediğimiz kayıtlara göre 11 ilde bulunan 18 üniversitemizin yerleşkelerindeki bina hasar durumuna bakıldığında ise 4 binanın yıkık, 127 binanın ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı ve 642 binanın hasarsız olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız” dedi.
DEPREM BÖLGESİNİ YENİDEN CANLANDIRACAĞIZ
256’ncı Üniversitelerarası Kurul Toplantısı açılış konuşmasında Özvar şunları söyledi: “Yükseköğretim Kurulu olarak önümüzdeki zamanlarda gerçekleştireceğimiz bazı projeler hakkında da sizleri bilgilendirmek isterim. İlk olarak YÖK ile Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, deprem bölgesindeki üniversitelere yönelik AR-GE çalışmalarının çeşitlenmesi ve hızlanması için ortak proje çağrısında bulunacağız ve bu kapsamda projeleri destekleyeceğiz. Bunun yanı sıra bölge sanayisinin yeniden canlanmasına katkı sağlamak ve bölgede ikamet eden öğrencilerimizin sanayi kuruluşlarımızdaki istihdamına imkan vermek adına istihdam odaklı staj projelerini de Savunma Sanayii Başkanlığı ile ortak olarak netleştireceğiz.
ONLİNE DİPLOMASİ SEMİNERİ
”İlerleyen günlerde deprem bölgesindeki öğrencilerimize yönelik olarak Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa online diplomasi seminerleri düzenleyeceğiz. Söz konusu seminerler için yakın zamanda Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile bir protokol töreni gerçekleştireceğiz. Yükseköğretim Kurulu olarak, öğrencilerimize ve araştırmacılarımıza yönelik burs programlarımıza yenilerini ekleyerek devam edeceğimizi büyük bir memnuniyetle duyurmak isterim. Bu bağlamda, yükseköğretim sistemimizi nitelik ve nicelik olarak uluslararası standartlara uygun bir yapıya kavuşturmak ve üniversitelerimizde yürütülen bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla YÖK olarak Uluslararası Araştırmacı Destek Programları hazırladık. Bu kapsamda Türkiye genelinde doktora öğrencileri, doktora sonrası genç akademisyenler, ücretli akademik izin ile ayrılacak bilim insanları ve yabancı araştırmacılar olmak üzere dört ayrı kategoride toplam 315 kişiye burs sağlamayı hedefliyoruz.”
”Uluslararası Araştırmacı Destek Programları çerçevesinde ilk olarak Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi ile yükseköğretim kurumlarımızda araştırma görevlisi kadrosunda görev yapan doktora öğrencilerimizin tez konularına ilişkin Temel Bilimler alanında yurt dışında 1 ile 3 ay arasında süre ile araştırma yapmasına imkan vermek üzere toplam 100 araştırma görevlisini yurt dışına göndereceğiz. Temel Bilimler’de Doktora Sonrası Araştırma Projesi ile üniversitelerimizde doktor araştırma görevlisi veya doktor öğretim üyesi olarak görev yapan akademik personelimizden, Temel Bilimler alanında doktora sonrası çalışmalarını yurt dışında yürütmek isteyen toplam 100 araştırmacımız en fazla 9 ay süre ile yurt dışına gönderilecek.”