Yerinde Dönüşüm projesine başvuru sayısı belli oldu

17 Temmuz Pazartesi itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlatacağı Yerinde Dönüşüm Projesi için başvuruları başladı. Yerinde dönüşüm projesine 3,5 saatte 2 bin 920 başvuru yapıldı.

Yerinde Donusum projesi habermeydan e1689621581971

Yerinde Dönüşüm projesine başvuru sayısı belli oldu.

Depremden etkilenen 11 ilde, depremzedeler için proje başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yerinde Dönüşüm projesini açıkladı. Depremzedelere faizsiz kredi ile hibe desteğini içeren projeye başvuruların başlamasıyla detaylarda merak edilmeye başlandı.

Deprem bölgesinin ihya ve inşasına yönelik “Yerinde Dönüşüm” projesine başvurular dün saat 17.00 itibarıyla başladı. Projeye saat 20.30’a kadar 2 bin 920 başvuru yapıldı. Vatandaşlar, projeyle ilgili bakanlığın 22 yerde bugün kapılarını açtığı Yapım ve Dönüşüm Ofislerinden ve ALO 181’den bilgi alabiliyor. Ayrıca bakanlığa ait iki gezici tır da proje hakkında bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla bölgede hizmet veriyor. Yerinde Dönüşüm projesindeki hibe ve kredi desteğine başvurular e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Depremzedelere yeni destek paketi ile ilgili detaylı açıklama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi.

Bakan Özhaseki, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

”Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; Konutları için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine afetzede vatandaşlarımız konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında, ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında kredi vermeye devam edeceğiz. Krediler 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. 4 tane kırmızı çizgimiz var. Fay kırıklarının olduğu yerde yapılaşma olmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde bir daha yapı yapılamayacak. Dere yataklarına bundan sonra yapı yapılamayacak cezalar meclise gelecek. Sıfır toleransla devam edeceğiz.”

Yerinde dönüşüm projesine 1 saat içerisinde bin 200 başvurunun yapıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, ”E-devlet üzerinden son bir saat içerisinde tam bin 200 tane başvuru olmuş arkadaşlar. Evet vatandaş buna inanmış. Allah razı olsun. Bizim de sözlerimize itimat etmişler. Bismillah deyip işe başlayacaklar. Önümüzdeki günlerde bu devam edecek diye düşünüyorum. Bizim dört tane kırmızı çizgimiz şu arkadaşlar; bu konuda lütfen vatandaşlarımız açtığımız bu dönüşüm bürolarını ve belediyeleri gelip zorlama yapmasınlar. Birincisi fay kırıklarının ve fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı olmayacak, yaptırmayacağız. İkincisi; zemin sıvılaşması olan yerler var. Hatay’ımızda çok yok ama bazı yerlerde var. Buralarda da ev yaptırmayacağız. Eğer zeminde de yatakları gibi müsait olmayan yerler varsa orada da kesinlikle yapı yasağı olacak. Biz arkadaşlar inşaat yapılırken bundan sonra tolerans olmayacak. Bizim bu başlattığımız proje çok şükür bir ilgi gördü. Büyük bir ilgi oldu ve bugün de burada hep birlikte bismillah diyerek işe başlıyoruz. Bundan sonra sizler yapı dönüşüm ofislerimiz gelerek istediğiniz soruyu sorabilirsiniz veya e-Devlet üzerinden Alo 181 bir hattı üzerinden her türlü sorunlarınıza, sorularınıza cevap bulabilirsiniz” dedi.

Exit mobile version