Yenidoğan çetesi iddianamesi hazırlandı! Hangi hastanelerle işbirliği yaptı?

Yenidoğan bebeklerin yoğun bakım ünitesinde öldüğü skandalda yenidoğan çetesine yönelik 47 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Yenidogan cetesi habermeydan 1

Yenidoğan çetesi iddianamesi hazırlandı! Hangi hastanelerle işbirliği yaptı?

İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları belirtilen ‘yenidoğan çetesine’ ilişkin hazırlanan iddianamede yeni detaylar ortaya çıktı.

“Yenidoğan çetesine” ilişkin fezlekede bebek ölümlerine neden olan ihmaller sıralandı. İddianamede, ölen 10 bebek “maktul”, 5 kişi “müşteki”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü “suçtan zarar gören”, 19 hastane ve sağlık şirketi “malen sorumlu”, 47 kişi de “şüpheli” olarak yer aldı.

İddianamede, şüphelilerin, hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarını sağlayarak SGK’den yüksek ücret tahsil ettikleri, bazı hasta yakınlarından fazladan para alınarak maddi çıkar elde edildiği ve karın çoğunluğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi şüphelilerle paylaşıldığı belirtildi.

Ayrıca, şüpheliler Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez uygulanmak üzere “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.

Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülen iddianamede, ayrıca, malen sorumlu olarak belirtilen hastaneler ve hastanelerin bağlı olduğu şirketler lehine “dolandırıcılık” suçu işlenerek maddi menfaat temin edildiğinden, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi talep edildi. İddianame, gönderildiği Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince değerlendiriliyor.

Yenidoğan çetesinin suçlarını işlediği hastaneler şu şekilde:

1 – Akabe Sağlik Tesisleri
2 – Doğamed Sağlik Hizmetleri
3 – Ekip Sağlik Hizmetleri
4 – Güney Hastanesi Sağlik Hizmetleri
5 – Medilife Sağlik Hizmetleri
6 – Özel Avcilar Hospital Hastanesi
7 – Özel Avrupa Şafak Hastanesi
8 – Özel Bağcilar Medlife Hastanesi
9 – Özel Doğa Hospital
10 – Özel İstanbul Şafak Hastanesi
11 – Özel İstanbul Şafak Sağlik Hizmetleri
12 – Refik Arslan Sağlik Hizmetleri
13 – Reyap Sağlik Hizmetleri Anonim Şirketi
14 – Silivri Kolan Hastanesi
15 – Yonca Sağlik Hizmetleri
16 – Medisense Sağlik Hizmetleri Şirketi
17 – GMZ Sağlik Hizmetleri
18 – Özel Reyap İstanbul Hastanesi
19 – Özel TRG Hospitalist Hastanesi

Exit mobile version