Yeni yılda Resesyon endişeleri arttıkça işten çıkarma dalgası artacak

Yüksek enflasyon, enerji krizi, artan faiz oranları küresel ekonomiyi yavaşlatırken ABD ve Avrupa'da pek çok şirket, işçi sayısını azaltma yoluna gitti.

isten cikarma habermeydan

Salgın ile başlayan küresel ekonomideki yokuş aşağı iniş hala tam olarak durdurulamadı. Covid-19 kısıtlamalarının sona ermesine ve ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına rağmen resesyon ve yüksek enflasyon sebebiyle işten çıkarmalar, en büyük küresel sorunlardan biri haline gelmekte. Korona salgını sırasında işletmeleri ve haneleri ayakta tutmak için trilyonlarca dolar harcandı. Ancak karantinalar sona erdiğinde küresel ekonomi deyim yerindeyse patladı. Fabrikalar buna ayak uyduramadı. Devam eden pandemi kısıtlamaları ciddi işgücü sorunları yarattı. Ve enerji fiyatları yükseldi. Öte yandan Rusya Ukrayna’yı işgal ederek yakıt fiyatlarını daha da yukarı fırlattı. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla küresel ekonominin görünüme ilişkin karamsarlık, şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorluyor. Özellikle ABD, Avrupa ve Asya’da pek çok şirket, çalışan sayısını azaltma yoluna gittiğini ya da yeni işe alımlara ara verdiğini duyuruyor. Amazon, Meta ve Twitter, bu yıl birkaç bin çalışanını işten çıkarırken, diğer teknoloji şirketlerinin de Kovid-19 salgınının ilk günlerine yaklaşan bir hızda istihdamı azaltmaya çalışması dikkati çekiyor.

Danışmanlık şirketi olan Challenger, Gray & Christmas’ın raporuna göre, ABD’de işten çıkarma duyuruları, kasım ayında bir yıl öncesine kıyasla 5 kattan daha fazla oldu. ABD merkezli şirketler, teknoloji sektörü öncülüğünde kasımda 76 bin 335 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaları dijital ortamda takip eden Layoffs.fyi verilerine göre, dünya genelinde 946 teknoloji şirketi, bu yıl 148 bin 431 çalışanının işine son verdi. ABD’de teknoloji sektöründe bu yıl 90 binden fazla çalışan işinden oldu. Uzmanlar, birçok teknoloji şirketinin salgın döneminde fazla işe alım yaptığını ve şimdi zor zamanlar yaşadığını ifade ediyor.

Amazon gibi E-ticaret sektörünün en büyük şirketi, küresel iş gücünün yüzde 3’üne denk gelen 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. İşten çıkarmaların insan kaynakları, perakende ve yapay zeka destekli sanal asistan Alexa gibi ürünleri içeren cihazlar departmanından olması bekleniyor.

Meta Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg, 9 Kasım’da şirket çalışanlarıyla paylaştığı mesajda, iş gücünde yüzde 13 azaltmaya gitme ve 11 binden fazla çalışanın işine son verme kararı aldığını aktardı. Zuckerberg, isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve gelecek yılın ilk çeyreğine kadar işe alımlara ara vererek daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım attıklarını belirtti.

Adobe Inc ise satış bölümünde yaklaşık 100 kişinin işine son verirken, bazı çalışanlarını da şirket içinde başka pozisyonlara kaydırdı. Dijital bankacılık şirketi Chime Financial, personelinin yüzde 12’sini veya 160 kişiyi işten çıkaracağı duyurdu.

Çevrimiçi emlak şirketi Opendoor, artan faiz oranlarının ABD konut piyasasını olumsuz etkilediği bir dönemde, çalışanlarının yüzde 18’ini işten çıkaracağını duyurdu. Plaid Inc. maliyetleri azaltmak için 260 çalışanını işten çıkardı.

ABD’de Netflix, Robinhood, Snap, Shopify, Peloton ve Calm gibi şirketler de daha önce personel sayısını azaltma yoluna gideceklerini duyurmuştu. Netflix 450 çalışanının işine son verirken, Peloton 800’den fazla kişinin işten çıkarılacağını, Robinhood çalışan sayısını yüzde 23, Snapchat yüzde 20, Shopify yüzde 10, Cameo yüzde 25 ve Calm yüzde 20 azaltacağını açıklamıştı.

Apple’ın da araştırma ve geliştirme dışındaki tüm alanlarda işe alımları durdurma kararı aldığı bildirildi.

Exit mobile version