Yeni yargı paketi Meclis’te onaylandı.
Yeni yargı paketi kapsamında bir dizi düzenleme gerçekleştirildi. Bu çerçevede, ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ eylemi, bağımsız bir suç olarak kabul edilecek; bu eylemi gerçekleştiren birey, işlediği suç ve örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak.
Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bağlamında, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ek olarak 5 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak.
Suçla etkin mücadele ve caydırıcılığın artırılması hedeflenerek, bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek.
İcra ve İflas Kanunu’na göre bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilmesi için tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta süre tanınacak.
Hapis cezasının infazı sürecinde, ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi isteği üzerine kısıtlanabilecek veya kendisine kayyum atanabilecek. Toplam 5 yıl veya daha uzun kesinleşmiş hapis cezasının infazı durumunda, kişinin kişiliğinin veya mal varlığının korunması bakımından gerek görülmesi halinde kısıtlama uygulanabilecek.
Ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi durumunda temyiz yoluna başvurulabilecek. İstinaf ve temyiz aşamalarında, karar ve hükümler hukuki aykırılıklar açısından detaylı bir incelemeye tabi tutulacak.
Yakalama, tutuklama ve adli kontrol işlemlerine yönelik kanunda öngörülen başvuru haklarından yararlanmayan kişilere tazminat hakkı tanınacak. Ayrıca, yargılamaların makul sürede sonuçlanmaması iddiasıyla yapılacak manevi tazminat talepleri için bir Tazminat Komisyonu kurulacak, bu komisyon talepleri değerlendirecek ve karara bağlayacak.