Bugün Sirkeci-Kazlıçeşme banliyö hattı hizmete açıldı.
Marmaray’ın hizmete girmesiyle birlikte İstanbul Avrupa yakasında faaliyet gösteren Sirkeci-Halkalı tren hattı, Sirkeci-Yenikapı arasında kesintiye uğramıştı. Ancak, şu anda bu kesintiye maruz kalan tren yolu ve Marmaray’ın Avrupa yakasında yerin altında devam ettiği Yenikapı-Kazlıçeşme arası, eskiden olduğu gibi yer üstünden işlemeye devam edecek. Yenilenen hat, tek yönlü seferlerle Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki seyahat süresini 20 dakikaya indirdi. Ayrıca, Cerrahpaşa durağı eklenerek istasyon sayısı arttırıldı. Yenilenen hat, sadece tren yolunun yanı sıra yaya ve bisiklet yollarını da içeriyor. Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattı kapsamında istasyonlar yenilendi ve çevre düzenlemeleri yapıldı. Köprüler onarıldı, yeşillendirme çalışmaları gerçekleştirildi ve İstanbulluların alışkın olduğu tren hattı daha da iyileştirilmiş koşullarda hizmet vermeye başladı. Tarihi projeyi canlı yayında değerlendiren akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, projenin getirdiği yenilikleri ele aldı.
Mustafa Ilıcalı: Burası 140 yıllık tarihi olan bir hat. Benim içinde çok anlamı ve önemi var. İstanbul Teknik Üniversite’sine 70’lı yıllarda girdiğimde evimiz Samatya’da banliyö hattının tam kenarındaydı. O zamanki yetersiz ulaşım koşullarını düşündüğünüz zaman bizim çok işimize yarıyordu. Yazı bu hattı kullanıp Florya’ya gitmek bizim için çok anlamlıydı.
Şu anda çok akıllıca bir iş yapıldı. Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde zaten çok önemli projelere imza atıldı. 22 yılda çok önemli işler yapıldı. 2022 yılı fiyatlarına göre 194 milyar dolar bir iş ortaya çıktı. Türkiye’nin en önemli projelerinden Marmaray yapılınca Sirkeci-Kazlıçeşme hattı atıl kaldı. İşte bunu da çok iyi bir şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından değerlendirildi.
8,4 KM’lik raylı sistem iyileştirilerek atıl kalan banliyö hattı Sirkeci’den Kazlıçeşme’ye bağlanması sağlandı. 8 tane durak bulunuyor ve yeni eklenenler doldu. Cerrahpaşa Üniversitesi için bir durak açıldı. 140 yıllık mazisi olan tarihi hatta önemli duraklar var. Bununla ilgili arkeolog, sanat tarihi uzmanları çalışmalar yaptı. Raylı sistemle birlikte 7,3 KM bisiklet ve yaya yolu bunun yanında 10 bin 120 metrekare meydan ile yeşil alan yapıldı..
İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Abdullah Özdemir: Biz bu proje için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına çok teşekkür ediyoruz. Bakanlık İstanbul’da muazzam bir metro çalışması yürütüyor. Her gün olağanüstü derecede ilerleyen metro hatlarını görüyoruz. Bugünde Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı hizmete alınacak. Bu aynı zamanda bir raylı sitem çalışmasının yanında bir reekrasyon çalışması. Kültür-turizm ve tarih çalışmalarının içinde olduğu karma proje. Eski garların restore edilip kültür ve sanat aktivitelerinde kullanılması çok önemli.
Bunun yanında 7,3 KM uzunluğunda bisiklet ve yaya yolları, 10 bin metrekarenin üzerinde meydan ve yeşil alanıyla vatandaşlarımıza hizmet edecek çok anlamlı bir proje. Nostaljik trenlerimizin yapısı görünüyor ama içerisi son sitem olarak tasarlandı. Trenler modernize edildi. Burada bir yönüyle hem geçmişimize sahip çıkarken günün ihtiyaçlarını ve günün gereksinimlerini de ihmal etmiyoruz.