Yargıtay’dan ‘izinsiz ses kaydı’ kararı

Boşanmak istediği eşinin telefon görüşmelerini izinsiz kaydeden kadın, mahkemeye delil olarak götürdü. Fakat Yargıtay, hukuka aykırı olarak kaydedildiği için ikili arasında geçen telefon görüşmesinin delil olarak kullanılamayacağına karar verdi.

ses kaydi habermeydan

Ankara‘da ikamet eden Ş.A., kocası B.A.’nın kendisini aldattığı ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle boşanma davası açtı. Ş.A. kocasıyla telefon görüşmesini izinsiz kaydederek delil olarak gösterdi. Yerel mahkeme, B.A.’nın eşini aldatması, fiziksel şiddet uygulaması ve fiili ayrılık döneminde telefonla arayarak küfür ve hakaret etmesi sebebiyle tam kusurlu olduğu gerekçesiyle davayı kabul etti. Çocuğun velayetini anneye veren mahkeme, kadına maddi ve manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. B.A. istinafa başvurdu.

 

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi de erkeğin kusur belirlemesi ve maddi-manevi tazminata yönelik istinaf başvurusunu kabul ederek, kadın yararına verilen 12 bin lira maddi ve manevi tazminatı 10’ar bin liraya düşürdü. B.A. bu kararı da yüksek mahkemeye taşıdı. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Mahkemesi, delil olarak gösterilen telefon görüşmesi kayıtlarının habersiz kaydedilmesi sebebiyle hükmün bozulmasına karar verdi.

 

Yargıtay’ın verdiği kararda, kocaya yüklenen hakaret ve tehdit unsurlarının, taraflar arasında geçen telefon konuşmasının kaydedilerek oluşturulan ses kaydının olduğu ifade edilerek hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan delillerin mahkemece olayın ispatında dikkate alınamayacağı vurgulandı.

Exit mobile version