Ülkemizin Yangınla Mücadele Gücü Artıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen “Arazöz ve ORKUT Kurtarma Aracı Dağıtım Töreni”ne katıldı. Bakan Yumaklı törende yaptığı konuşmada, orman teşkilatının gücüne güç katacak yeni araçların envantere alındığını söyledi.
Son yıllarda iklim değişikliğinin yıkıcı etkisinin tüm dünya gibi Akdeniz havzasını da etkilediğine dikkati çeken Yumaklı, Türkiye’nin de bundan ve küresel ısınmadan nasibini fazlasıyla aldığını vurguladı.
Bu etkileri azaltmak için “yeni normal” dedikleri unsurlara hazırlıklı olmak adına bütün planlamaları yaptıklarını belirten Yumaklı, hem personel hem de makine ekipman kabiliyetlerini artırmak adına çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.
Bu hazırlıkların başında yangının çıkmasını engellemek adına eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yer aldığını vurgulayan Yumaklı, “Bizim için çıkan yangınları söndürmekten daha ziyade başarı olarak gördüğümüz yangınların çıkmamasını sağlamak. Dolayısıyla bütün teşkilatımız sahada, köylerde, ilçelerde, mezralarda, orman yangınlarının başlama potansiyeli olan ya da risk altında bulunan yerlerde bu eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.” diye konuştu.
Yeni araçlara ilişkin bilgi veren Yumaklı, “Orman yangınlarıyla mücadele için 65 arazöz, ORKUT timlerimizin kullanacağı 8 afet ilk müdahale aracı ve 1 yangın mobil harekat merkezi yönetim aracı bugünden itibaren yeşil vatanımızı savunmak için saflarımıza katılmış olacak.” diye konuştu.
Envantere katılan araçların savunma güçlerini daha da artıracağını belirten Bakan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu hazırlıklarımızı uzun süredir sistematik bir şekilde zaten yürütüyoruz. 2022 ve 2023’te 400 yeni arazözü yeşil vatan savunmasında kullanmaya başladık. Ardından geçtiğimiz yıl yine 80 arazözü envanterimize kattık. Böylece kara gücümüzün en etkin unsurlarından olan arazöz sayımızı yüzde 36 oranında artırmış olduk. Bugün envantere gireceklerle beraber arazöz sayımız 1751’e, toplam kara aracı sayımız ise 5 bin 264’e ulaştı. 2002’de bizim su atma kapasitemiz 73 ton idi, 2024 yılında 438 tona çıkardık. Bunu da rezerv güçlerle birlikte 27 uçak, 105 helikopterden oluşan güçlü bir hava filosuyla gerçekleştirdik. Orman yangınlarıyla mücadele alanında sadece yangın esnasında değil, öncesinde ve sonrasında da insansız hava aracı (İHA) kullanan dünyada ikinci ülke olduk ve 14 İHA ile bu önemli yolda bu başlıkta çok önemli bir güce sahip olduk.”
Tarihinin en güçlü filosuyla orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini vurgulayan Yumaklı, son 2 yılda orman varlığına göre yanan alan oranının Türkiye’de yüzde 0,09 olduğu bilgisini verdi.
Hedeflerinin söz konusu oranı sıfıra düşürmek olduğuna vurgu yapan Bakan Yumaklı, “Bunun için de hem personel hem de makine ekipman profilimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Teknolojiyi bütün hatlarıyla bütün süreçlerde kullanmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yangınlarla mücadelenin savaştan farkı olmadığını belirten Yumaklı, her zaman son noktanın kara gücüyle konulduğunu bildirdi.
Geçen hafta yoğunlukla takip ettikleri ABD’deki orman yangınlarında da kara gücünün ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken Yumaklı, dengeli savunmanın önemine işaret etti.
Yanan ormanların yeniden yeşile kavuşması ve canlılara ev sahipliği yapması için de orman teşkilatının var gücüyle çalıştığını vurgulayan Yumaklı, bu konuda zaman zaman bazı dezenformasyonların olduğunu gördüklerini ifade etti.