Türkiye gri listeden çıktı mı? Gri liste nedir?

FATF, Türkiye’yi sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkardı. Peki, Gri liste nedir?

Gri liste nedir habermeydan

Türkiye gri listeden çıktı mı? Gri liste nedir?

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listesini bu hafta yeniden güncelledi. Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çabayı göstermediği gerekçesi ile gri listeye alınan Türkiye, üç yıl sonra listeden çıktı. Mali Eylem Görev Grubu (FATF), dün Singapur’da düzenlediği genel kurul toplantısının ardından Türkiye’nin ‘gri liste’den çıkarıldığını duyurdu.

GRİ LİSTE NEDİR?

FATF’nin gri liste ve kara liste olarak iki listesi bulunuyor. Gri ve kara listeler her yıl üç kez güncelleniyor. FATF kara liste ülkelerini “eylem çağrısına konu olan yüksek riskli yargı alanları” olarak nitelendiriyor ve bunları kara para aklama, terörizm finansmanı ve yayılmacı politikanın finansmanı ile mücadelede ciddi stratejik eksiklikleri olan ülkeler olarak tanımlıyor. FATF üye ülkeleri, bu ülkelere karşı önlem ve aksiyon almaya davet ediyor.

FAFT NEDİR?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur. FATF’nin kurulmasıyla bir anlamda karaparanın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturulmuştur.

Exit mobile version