Bir süredir gündemde olan il sayısının yükselmesi konusu, geçtiğimiz günlerde TÜİK’in bu yöndeki raporuyla yeniden gündemde yer buldu. Özellikle de 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş Depremi sonrasında, birçok ilçenin il olabileceği ve bu sayede çok daha fazla devlet yardımı alabileceği konuşulmaktaydı. Ayrıca 2023 yılı içerisinde gündeme gelen bir diğer öneri ise, cumhuriyetimizin 100. yılına 100 ile ulaşma fikri olmuştu. 90’lı yılların sonundan bu yana 81 ili bulunan ülkemiz, şartların olgunlaşması durumunda il sayısının artışa geçeceği günler yaşayabilir.
TÜİK’in il olma şartlarıyla birlikte incelediği ilçelerin sayısı, günümüzde 25’e kadar ulaşmış durumda. Büyükşehirlerdeki birçok ilçenin nüfus sayısı olarak il olma seviyesini fazlasıyla aştığı biliniyor. Ancak il olma gereksinimlerini karşılamak için nüfus yeterli bir kriter olmamakta. Günümüzde bağlı oldukları ile olan uzaklıkları, sosyo-ekonomik koşulları, altyapıları, kültürel ve tarihi açıdan şehir olmaya yakın görülen özellikleri; il yapılmak için değerlendirilen başlıca koşullar olarak biliniyor. 100 bin nüfus, komşu bir ilin daha olması ve şehir merkezine en az 30 kilometre uzakta olmak; il olmak için değerlendirilen başlıca kriterler arasında yer alıyor.
TÜİK’in yaptığı çalışmayla çıkan sonuçlara göre, 25 ilçenin tüm kriterleri karşıladığı ve il olma ihtimalini taşıdığı belirtiliyor. Yapılan araştırmada il olma sınırındaki ilk 10 ilçe ve mevcut nüfusları ise şöyle;
1 – Tarsus: Mersin’in en büyük ilçesi olduğu bilinen Tarsus, şehrin Adana sınırında yer alıyor. Ülkemizin en gelişmiş ilçelerinden olan Tarsus’un 329 bin nüfusa sahip olduğu tespit edildi.
2 – İnegöl: Bursa’nın birçok ticari faaliyetinin ana merkezlerinden olan İnegöl, 255 binlik nüfusu ve güçlü ekonomisiyle il olma konusunda epey iddialı ilçelerden biri.
3 – Çorlu: Tekirdağ’ın İstanbul sınırında konumlanan Çorlu, ülkemizdeki birçok ilden çok daha gelişmiş bir ekonomik yapıya sahip. 253 binlik nüfusu ve yüzölçümünün de büyüklüğüyle birlikte, Çorlu’nun il olma ihtimali yüksek görülüyor.
4 – Siverek: Günümüzde Şanlıurfa’ya bağlı olan Siverek, 250 bine varan nüfusuyla il olma konusunda iddialı ilçelerden biri. Şanlıurfa’yla birlikte Adıyaman ve Diyarbakır’ın da sınırında yer alan Siverek, yüzölçümü açısından da oldukça avantajlı bir yer.
5 – İskenderun: Hatay’ın bir diğer merkezi olarak bilinen İskenderun, 6 Şubat Depremi döneminde de çokça gündemde yer alan bir yerdi. Ülkemizin en önemli limanlarından birine de sahip olan İskenderun, diğer şehirlerle olan bağlantısını deniz yoluyla da sağlayabilmekte.
6 – Manavgat: Antalya’nın Alanya’yla birlikte en büyük yerleşim yerlerinden olan Manavgat, turizm ve doğa güzellikleri sayesinde ekonomik açıdan da gelişmiş bir yer. Antalya Merkez ile Alanya arasında kalan Manavgat, Alanya’nın da il olması durumunda bu iki yerle komşu olacak. İlçenin 223 bin nüfusu olduğu tespit edildi.
7 – Ereğli: Zonguldak’ın madenleriyle bilinen ilçelerinden Ereğli, sanayi ve madenciliğin de etkisiyle 174 bin nüfusa sahip bir ilçe. Karadeniz Ereğli olarak da bilinen bu ilçe, Zonguldak’ın Bolu sınırında yer alıyor.
8 – Erciş: Van’ın merkezi sonrasındaki en gelişmiş yeri olan Erciş, şehrin Bitlis ve Ağrı’yla aynı anda komşu olan tek ilçesi konumunda. 173 bin nüfusu bulunan Erciş, il olması durumunda Van Gölü’ne kıyısı olan üçüncü il olacak.
9 – Akhisar: Manisa’nın sanayi ve ticaret alanındaki en önemli yerlerinden olan Akhisar, son yıllarda adını birçok farklı alanda duyurdu. İlçenin 166 bin nüfusu bulunmakta.
10 – Nazilli: Aydın’ın cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana en gelişmiş bölgelerinden olan Nazilli, günümüzde de benzer özelliğini koruyor. İlçenin 153 bin nüfusu olduğu tespit edildi.
TÜİK’in listesinde bu ilçeleri Fethiye, Cizre, Ünye, Midyat, Konya Ereğli, Lüleburgaz, Elbistan, Yüksekova, Ergani, Edremit, Bandırma, Polatlı, Kahta ve Kozan gibi önemli yerleşim yerleri takip ediyor.