Trafikte yapay zeka dönemi başladı

Trafikte, yerli kaynaklarla geliştirilen radar cihazı kullanılmaya başlandı. Bu radar cihazı, tripod ya da araç üzerine kurulumu yapılabiliyor ve yapay zekâ teknolojisiyle dört şeritteki tüm araçların hızını tespit edebiliyor.

trafik yapay zeka habermeydan

Trafikte yapay zeka dönemi başladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yerli ve milli imkânlarla üretilen hız ihlal tespit sistemlerini kullanmaya başladı. Yeni nesil mobil hız tespit cihazları, otoyollar dahil tüm karayollarında aktif olarak hız ihlali denetimlerinde kullanıldı. Ayrıca, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde de bu cihazlarla tüm yollardaki radar denetimleri gerçekleştirildi. Yeni radar sistemi, trafik polisi yanı sıra jandarma trafik ekipleri tarafından da kullanılmaktadır.

Yeni nesil mobil hız tespit cihazı, birçok özelliği ile öne çıkmaktadır. Tripod ya da araç üzerine kurulabilen cihaz, operatör olmadan karayolu üzerinde seyreden araçların plaka ve hız verilerini otomatik olarak okuyabilmektedir. EGM PolNet ağına iletilen veriler, sistem tarafından otomatik olarak hız ihlali sorguları yapılır ve ihlal verileri anlık olarak trafik ekiplerine iletilir. Bu sayede kural ihlali yapan sürücülere hızlı bir şekilde yasal işlemler uygulanabilmektedir. Cihaz, yapay zekâ kullanarak veri tabanı sorgusu yapmadan araç cinsini ayırabilir ve karayollarında aynı yöndeki 4 şerit dahil tüm araçların hızlarını tespit edebilme özelliğine sahiptir. Gündüz ve gece, tüm hava şartlarında hız tespiti yapabilme kabiliyetine sahip olan bu cihaz, otoyollar dahil tüm karayollarında etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Exit mobile version